Голмайсторът на Тотнъм Хари Кейн може да пропусне световното първенство в Русия през лятото заради контузията на десния глезен, която получи при победата на тима с 4:1 като гост на Борнемут. 24-годишният нападател пострада при сблъсък с вратаря на „черешките“ Асмир Бегович и беше заменен принудително в 34-ата минута.

След края на мача се появиха снимки как Урагана напуска стадиона с патерица и предпазен ботуш на десния крак. Днес Кейн ще премине обстойни медицински прегледи, които ще покажат сложността на контузията и периода за нейното лечение. Към момента се счита, че той най-вероятно ще бъде извън игра между 6 и 10 седмици. Не е изключено обаче и срокът да е по-дълъг, тъй като това е трета контузия за английския национал на същото място за по-малко от две години.

„Притеснен съм. Преди прегледа със скенер не можем да коментираме нищо конкретно. Надявам се, че не е нещо сериозно, тъй като Хари е важен за отбора. Иска ми се той да се върне по-бързо в игра. Предполагам, че става дума за същата контузия на глезенните връзки, каквато Кейн получи на мача със Съндърланд през миналия сезон“, заяви мениджърът на Тотнъм Маурисио Почетино след победата над Борнемут.

През септември 2016 година Хари Кейн се контузия в последните минути при победата с 1:0 над Съндърланд. Тогава той усука глезена си при падане на „Уайт Харт Лейн“ и напусна терена с носилка. След това си тръгна от стадиона с патерици и протектор на крака. Увреждането на връзките извади тарана от игра за шест седмици и той пропусна пет мача от Висшата лига, три от групите на Шампионската лига и две срещи от Купата на Лигата. Кейн се завърна на терена за дербито с Арсенал на „Емирейтс“ и вкара от дузпа за „шпорите“.

През март 2017 година Хари Кейн отново контузи десния си глезен. Този път при победата с 6:0 над Милуол. Тогава също напусна стадиона с предпазен ботуш на крака, а от клуба обявиха за нов проблем с връзките. Заради тази травма английският национал пропусна четири мача от Висшата лига и се завърна при победата с 4:0 над Борнемут.

В момента Кейн най-вероятно ще пропусне предстоящата среща със Суонзи за ФА Къп, където е единственият вариант за „шпорите“ да спечелят трофей през този сезон. Предстоят и гостувания на Челси и Сток Сити в първенството и домакински мач с Манчестър Сити. Голмайсторът на Тотнъм няма да вземе участие в предстоящите контроли на Англия с Холандия и Италия в край на месеца.

Мнозина обаче си задават въпроса как „шпорите“ ще се представят без реализатора си в предстоящите мачове. Откакто Маурисио Почетино застана начело на Тотнъм през лятото на 2014 година, тимът има 143 изиграни срещи във Висшата лига и Кейн е участвал в 130 от тях. Лондончани са спечелили 58,5% от мачовете си с нападателя, а когато той не играе, успеваемостта пада до 38,5%.

Англия също се оказва под влиянието на Урагана. „Трите лъва“ са спечелили 65,2% от мачовете си с Хари Кейн и 45,5% от срещите без негово участие. Освен това при Тотнъм и Англия се наблюдава спад на резултатността при отсъствието на Урагана.
Ник Райт, "Скай Спортс"
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ

ТОТНЪМ С И БЕЗ ХАРИ КЕЙН ОТ НАЧАЛОТО НА СЕЗОН 2014/15

ВИСША ЛИГА С КЕЙН БЕЗ КЕЙН
Мачове 130 13
Победи 76 5
Равенства 31 4
Загуби 23 4
Средно голове на мач 1,9 1,2
Процент на победи 58,5% 38,5%


АНГЛИЯ С И БЕЗ ХАРИ КЕЙН СЛЕД ДЕБЮТА МУ ПРЕЗ 2015

АНГЛИЯ С КЕЙН БЕЗ КЕЙН
Мачове 23 11
Победи 15 5
Равенства 4 5
Загуби 4 1
Средно голове на мач 1,9 1,3
Процент на победи 65,2% 45,5%

 

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА