Манчестър Сити спечели с 4:1 при визитата си на сензацията във ФА Къп до момента Нюпорт Каунти и се класира за 1/4-финалите в турнира за Купата на Англия. Лерой Сане (51), Фил Фодън (75, 89) и Рияд Марез (90+4) вкараха головете за успеха на гостите, а за домакините се разписа Педрайг Амонд (88). Така „гражданите“ сложиха край на приказката за тима от четвърта дивизия, който стигна до този етап за първи път от 1949 година, отстранявайки Лестър и Мидълзбро в предните два кръга.

Мениджърът на гостите Хосеп Гуардиола направи седем промени в сравнение със състава, който разгроми Челси с 6:0 миналата седмица. Николас Отаменди, Данило, Давид Силва, Льорой Сане, Фил Фодън, Риад Марез и Грабриел Жезус започнаха титуляри, а Стърлинг, Де Бройне, Бернардо Силва и Илкай Гюндоган останаха резерви.

Домакините стартираха добре и изненадващо можеха да поведат в 14-ата минута, когато изпълниха дълъг тъч и топката бе отклонена към далечната греда. Там Бейкинсън бе оставен непокрит и стреля с глава, но Едерсон успя да спаси с една ръка.

Десетина минути преди почивката „гражданите“ стигнаха до чисто положение. Първо Дей изби удар на Марез, а секунди след това Сане стреля от малък ъгъл, но топката срещна напречната греда. В 44-тата минута удар на Сане срещна ръката на О'Брайън в наказателното поле, но не последва дузпа, а и съдията нямаше възможност да използва ВАР за помощ.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

След почивката в 51-ата минута Габриел Жезус изведе Сане отляво и германският национал шутира от малък ъгъл, топката рикошира в лицето на Дей, след което влезе във вратата му за 0:1. Носът на стража на домакините бе разкървавен. Седем минути по-късно Данило можеше да удвои аванса на гостите, но топката срещна гредата след намеса и на Дей.

В 75-ата минута Фил Фодън направи индивидуален пробив, преодоля Бътлър на границата на наказателното поле и вкара за 0:2. До края на мача Сити намали оборотите, а домакините се разписаха в 88-ата минута чрез Педрайг Амонд. Минута след това Фил Фодън вкара втория си гол в мача след пас на Сане, а в добавеното време Рияд Марез (90+4) оформи крайния резултат след асистенция на Стоунс.

По-рано през деня и приказката на „лудата банда“ от АФК Уимбълдън приключи в турнира, след като тимът загуби у дома от втородивизионния Милуол с 0:1 в лондонски сблъсък. „Лъвовете“ пречупиха тима от трета дивизия с попадение на Райън Ленърд (5) още в самото начало и се класираха за 1/4-финалите в надпреварата. Това на практика бе първа победа за Милуол във ФА Къп като гост от шест години насам.