Важността на мениджъра или старши треньора във всеки футболен клуб е очевидна и добре известна. Зад успехите на един наставник обаче винаги има човек в сянка, който прави работата на своя началник значително по-лесна. Малцина са хората, които са запознати с дейността на тези невъзпяти герои. Британският ежедневник „Дейли Мейл“ представи пред читателите си част от тези хора в сянка, които работят във Висшата лига.

ФРАНИ КАГИГАО (шеф на международното скаутско звено на Арсенал)
Роден в Източен Лондон, говори три езика и живее в Португалия. От години това са очите на „артилеристите“ на Иберийския полуостров. Заради испанските си родители има добра езикова подготовка за региона, за който пряко отговаря. Започва да играе футбол в юношите на Арсенал, след това мести в академията на Барселона и приключва кариерата си в долните нива на испанския футбол. Големият му шанс в Арсенал се отваря преди 18 години, когато шефът на скаутите на лондончани Стив Раули, го назначава за съгледвач в Испания. Именно Кагигао посочва на боса си 15-годишния по онова време Сеск Фабрегас. Раули настоява „артилеристите“ веднага да подпишат договор с испанския талант в момента, в който го вижда в игра. Тогава Арсенал хвърля око и на един друг 15-годишен играч от школата на Барселона, въпреки че е малко дребен, а името му е... Лионел Меси. За съжаление на феновете на „топчиите“, Арсенал не успява да привлече настоящата аржентинска суперзвезда на футбола. Ектор Белерин е играч, преминал през същия път до преминаването си в Арсенал. След раздялата с Арсен Венгер, Арсенал направи подмяна на повечето си скаути. Свен Мислинант замени Раули като началник на съгледвачите, но Кагигао оцеля, тъй като на всички е добре известно точното му око при разпознаването на талантите.

ГАРИ СТЕЙКЪР (служител за връзка с играчите в Челси)
Освен ако не сте свръх запален фен на Челси, едва ли сте чували за него. Малко е вероятно и да сте виждали как изглежда. Това е човек, който подпомага работата на всеки един мениджър на „сините“ от 2000 година до момента. Обикновено гледа мачовете от тунела и върши собствените си задължения. Той може да няма властта на собственика Роман Абрамович или на дясната му ръка на „Стамфорд Бридж“ Марина Грановская, но Гари Стейкър е истински важен за клуба. Преди назначението на Антонио Конте за мениджър на Челси, Стейкър беше видян в Удине да гледа мач заедно с Даниеле Конте – брат и агент на бившия вече мениджър на лондончани. Първоначалната му длъжност в Челси е преводач на Клаудио Раниери, а след това работи като стюард на „Стамфорд Бридж“. Сега е офицер за връзка с играчите, което му дава достъп до избран кръг от хора, до които мнозина искат да се доберат. Той се грижи суперзвездите на „сините“ да се установят в Лондон, намира училища за децата им, съветва ги за местата за пазаруване, прави абонаменти за платени спортни и филмови канали и много други неща. Освен това отговаря за ангажирането на хотели и наличието на личните документи на играчите при пътуване в чужбина. Сега Стейкър е в голяма помощ на новия мениджър Маурицио Сари, тъй като свободно говори италиански и помага за комуникацията с играчите.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

ДЖИМИ МАРТИН (домакин на Евертън)
Основната му длъжност е домакин, но Джими Мартин върши много повече от подбора на екипировката за всеки играч преди мачовете. Този човек е институция на „Гудисън Парк“. Работи за „карамелите“ повече от 35 години, като първоначално кара клубния автобус. Много пъти му се е налагало да влиза дори в ролята на масажист. За значимостта му в Евертън може да свидетелстват играчи като Уейн Рууни и Фил Невил.
 

МАЙК СТОУЪР (треньор на вратарите в Лестър)
След като слага край на кариерата си след повече от 400 мача за Уулвърхемптън, Стоуъл започва работа в треньорския щаб на Лестър от лятото на 2005 г. Оттогава, с изключение на няколко месеца през 2007-а, той е част от „лисиците“. Доведен в клуба от Крейт Левин, Майк е работил под ръководството на Роб Кели, Мартин Алън, Гари Мегсън, Йън Холоуей, Найджъл Пиърсън, Пауло Соуса, Свен-Йоран Ексисон, Клаудио Раниери, Крейг Шекспир и Клод Пюел. С Лестър е преживял изпадане в Лига 1 и спечелване на титлата от Висшата лига. В няколко случаи водеше „лисиците“ като временен мениджър. По времето на Клаудио Раниери дори даваше открито мнение за тренировките на Лестър.

ДЖУЛИЪН УОРД (отговорник за преотстъпването и договорите на играчите в Ливърпул)
Длъжността му може да изглежда засукана и неразбираема, но ролята на Уорд е важна за всички млади играчи от клубната школа. Това е човекът, който им намира отбор, където да играят под наем и да развиват качествата си. Радва се на уважението не само са Юрген Клоп, но и на всички мениджъри и треньори в цялата система на английския футбол. Дори и на звезди от ранга на Стивън Джерард и Франк Лампард. Заради работата си Джулиън Уорд трябва да пътува хиляди мили годишно, но той не се оплаква и върши задълженията си с удоволствие.

МАНУЕЛ ЕСТИАРТЕ (шеф на протокола и отговорник за играчите в Манчестър Сити)
Олимпийският шампион по водна топка от Атланта`96 е довереното лице на Пеп Гуардиола по време на цялата му треньорска кариера в Барселона и Байерн, а и сега в Манчестър Сити. 56-годишният каталунец е очите и ушите на Гуардиола в клуба. Той е важна връзка между треньора и играчите, а освен това внимателно следи медийните публикации за началника си. При необходимост се намесва лично, особено във връзка с кореспондентите на испанските медии в Манчестър. Мениджърът на „гражданите“ се доверява напълно на своя дългогодишен асистент. Работата на Естиарте може да бъде видяна в залата за пресконференции, на пейката по време на мач и на трибуните, когато Гуардиола разузнава съперниците.

МАТ ДЖЪДЖ (шеф на корпоративното развитие на Манчестър Юнайтед)
Въпреки че заема ключова позиция в толкова известен клуб, Джъдж е сравнително неизвестен, а е част от Юнайтед от 2012 г. Работата му осигури част от най-големите трансфери в историята на „червените дяволи“, включително привличането на Пол Погба, Ромелу Лукаку и Алексис Санчес. Ед Уудуърд може да е лицето на управата на Манчестър Юнайтед и директен отговорник за подписването с нови футболисти, но Мат Джъдж е човекът, на когото всички се доверяват при преговорите за трансферните суми и договорите. Джъдж има магистърска степен по икономика от университета в Бристъл, където е учил и Уудуърд, а освен това притежава опит от 13 години работа в инвестиционна банка.

СТИВ НИКСЪН (шеф по привличането на нови играчи в Нюкасъл)
Малко известен футболен директор, който предпочита да стои в сянка. Напълно противоположна личност от предшественика си Греъм Кар, който беше член на Борда на директорите и постоянно се хвалеше с трансферите на Шейх Тиоте и Йоан Кабай. Никсън пое поста през 2017 година, след като преди това беше скаут на тима до 21 години, а методите му на работа са коренно различни от Кар, който като самотен вълк и обикаляше цяла Европа, за да договаря трансферни суми и клаузи за откупуване. Стив Никсън също се занимава с тази тематика, но инвестира много усилия в създаването на скаутско звено, което работи с най-новите технологии и най-богатите статистики за играчите. Най-доброто му открие е вратарят Мартин Дубравка, който вече струва много повече от 4,5 милиона паунда, които по-рано тази година Нюкасъл плати на Спарта (Прага).

ХЕСУС ПЕРЕС (треньор в Тотнъм)
Маурисио Почетино първоначално гледал с огромен скептицизъм към Перес, когато испанецът бил назначен за треньор на тима до 21 години на Еспаньол. Причината била, че Хесус бил директно назначение на спортен директор, с който аржентинецът бил в обтегнати отношения. Точно затова сега изглежда странно, че Перес е най-довереният човек на Почетино, естествено след съпругата му Карина. Треньорът на вратарите Тони Хименес (съотборник на Маурисио в Еспаньол), помощник-треньорът Мики Д`Агостино (приятел от детинство на Почетино) и Перес са движещата сила зад кулисите в Тотнъм. Целият екип може често да бъде видян да бистри тактиката, докато пие чаша южноамерикански чай, но именно Хесус Перес е човекът, когото Почетино нарича „продължение на себе си“. Карина и Хесус са хората, които убеждават мениджъра на „шпорите“ да приеме работа в Англия начело на Саутхемптън. Виктор Уанияма често употребява думата „луд“ за Перес, тъй като все пак говорим за фитнес експерта, който стои зад чудесната форма на играчите на Тотнъм. Хесус не само е съсед на Почетино в Лондон, но двамата карат заедно рафтинг по речни бързеи в Аржентина и планират съвместно тактиката за всеки един предстоящ мач.

ХЮГО ШЕКТЪР (отговорник по грижите за играчите в Уест Хям)
През това лято Уест Хям привлече 10 нови играчи от девет различни националности. Не е лесно да приобщиш такава група в клуба по възможно най-бързия начин. Тази отговорност пада именно върху Шектър. Това е човек, който добре познава напрежението на голямо ниво в спорта. Все пак говорим за сина на бившия световен шампион във Формула 1 Джоди Шектър. Освен това е един от малцината работещи във Висшата лига, които са се разкрили като гейове. Именно Хюго Шектър се грижи футболисти от Франция, Украйна или Парагвай да се установят в Англия. Намира им жилище, училище за децата, осигурява учители по английски и помага с придвижването в Лондон. Шектър е спасителната мрежа за футболистите, когато трябва да си уредят пътуване в провинцията, в чужбина или да застават пред медиите. Синът на легендата във Формула 1 има предишен опит на длъжността си, тъй като преди да заработи в Уест Хям през март, изпълняваше същата роля в Саутхемптън.

ЛОРИ ДАЛРИМПЪЛ (изпълнителен директор на Уулвърхемптън)
Доказателство за нарастващото влияние на Далримпъл можеше да бъде видяно при представянето на мениджъра Нуно Еспирито Санто. Именно Лори беше човекът от управата, който трябваше да представи португалския специалист и да отговаря на въпросите на медиите. Далримпъл започва работа при „вълците“ през есента на 2014 година като търговски директор, а две години по-късно беше повишен, след като клубът беше закупен от „Фосун Интернешънъл“. Заедно с президента Джеф Ши черпеха феновете с бира в пъб преди гостуването на Брентфорд през миналия сезон. Далримпъл следи привличането на нови играчи, но основно се занимава с други области от управлението, включително цени на билети, подобрения по стадион „Молиню“ и тренировъчната база. Радва се на изключително уважение от всички служители на клуба и феновете.
По материал на „Дейли Мейл“
Превод на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ