Серизоен международен скандал е на път да разтърси Европа. Един от най-доверените до руския президент Владимир Путин – Роман Абрамович, получи неочакван удар. На този етап босът на английския гранд Челси не може да влиза на територията на Великобритания.

Причината е изтекла преди три седмици виза, която не е подновена. Британските власти отказват да подновят документа, но на този етап не назовават конкретни причини. Източници близки до олигарха споделят, че молбата за удължаване на визата не е отхвърлена, но британските власти искат повече време, за да я подновят.

Именно това е и причината Роман Абрамович да не присъства на финала за Купата на Англия в събота между Челси и Манчестър Юнайтед. „Сините“ от Лондон спечелиха с 1:0 и ликуваха с трофея.

Както е известно, напоследък отношенията между Русия и Великобритания са повече от нажежени заради отравянето на шпионина Сергей Скрипал.

Именно след инцидента в Англия се появиха информации, че Абрамович и други руски бизнесмени ще бъдат разработени и специално проверени от властите, след като получиха право на достъп до информация за произхода на капитала на чуждестранните собственици. В случай, че някои от руските бизнесмени откажат да разкрият произхода на капитала си, собствеността им може да бъде иззета.

Говорителят на Роман Абрамович – Джон Ман, отказа да коментира случая, като само заяви, че „това е личен въпрос“. Министерството на вътрешните работи също отказа да говори.

„Дейли Мейл“ припомня, че олигархът е един от приближените до Владимир Путин и се базира на списък от месец януари, в който присъстват бизнесмени и висши политици, близки до руския президент.