Трудна работа е да си бил добър футболист, а после да станеш и добър треньор. Франк Лампард не беше добър футболист. Не беше и много добър. Беше отличен. Тръгна от родния Уест Хям, където се утвърди и пое по стъпките на баща си Франк Лампард-старши – също легенда на „чуковете”. Финишира пети във Висшата лига, спечели с първия си тим и турнира „Интертото”.

После премина в Челси и там остави огромна следа. Историческа. Шампионски титли, купи – включително Шампионската лига и Лига Европа. След кратки престои в Ман Сити и Ню Йорк Сити се оттегли. Но не от футбола, а само от терена.

През лятото Франк се захвана с тежкия занаят – треньорския. След като навърши 40 години, реши да опита. Някои на Острова се опитаха да изпреварят времето и да се изкажат скептично. Но Лампард си запуши ушите и си отвори очите на четири. И започна да практикува попиваното от легендарните специалисти, които са му били мениджъри.

Днес той е начело на Дарби Каунти, а под негово ръководство „овните” атакуват опасно – с рогата напред! След 14 изиграни мача от началото на сезона в Чемпиъншип Дарби е само на две точки от върха. Последната победа бе знаменита. Воденият от Лампард отбор размаза Уест Бромич като гост с 4:1.

През септември пък шокира Манчестър Юнайтед насред "Олд Трафорд" в мач за Купата на Лигата. Шокира един от учителите си - Жозе Моуриньо.

Франк обаче не бърза да полита в облаците. Защото много добре знае, че за да успее, е нужно постоянство.
Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)
„Научил съм си урока като футболист и не приемам напълно овациите. Рано е за тях. Трудната работа тепърва предстои, а и не бива да се забравя, че второто ниво на английския футбол е най-равностойното първенство – бих казал в света. Тук много тимове имат шансове за върха, тъй като силите са изравнени. Сега може да си първи или пети, както сме ние, но утре може да се сринеш и да се озовеш на дъното”, скромничи Франк.

Или по-скоро – философски и реалистично гледа на новото си поприще. Ако той наистина е постоянен, догодина „овните” могат да се завърнат на мястото, което са позабравили и на което са били – в английския елит. А Лампард, продължи ли да се доказва, един ден ще се озове в още по-голям клуб. Така, както бе по време на футболната му кариера.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ