Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола записва най-добрия старт в своята кариера като треньор. „Гражданите” победиха гостуващия Арсенал (3:1) в едно от дербитата на 11-ия кръг и са лидери във Висшата лига с актив от 31 точки и голова разлика +31. Никога преди това Гуардиола не е регистрирал такъв феноменален старт след 11 мача нито с Барселона в Примера дивисион, нито с Байерн в германската Бундеслига.

„Ние играем добре, футболистите отново показаха невероятно представяне. Ние сме толкова щастливи. През миналия сезон спечелихме само два мача срещи кандидати за титлата, а през настоящия записахме вече три победи и то само през ноември. Ако искаш да си шампион, трябва да победиш Челси, Ливърпул, Арсенал и другите отбори на върха”, сподели Гуардиола след успеха над „артилеристите”.

„Нашата доминация е като тази на Байерн, но играта е друга. Най-подобният такъв отбор с Барселона с Пеп начело в най-добрите си дни”, коментира германският национал Илкай Гюндоган, според който Манчестър Сити е смесица от предишните два отбора на Гуардиола.

Специалистите също са очаровани от представянето на тима и лекотата, с която той властва във Висшата лига. „Сити в момента е като безспирен влак. Отборът играе футбол на едно друго ниво”, сподели експертът на BBC и бивш играч на Манчестър Юнайтед Фил Невил.

„Естествено борбата за титлата не е приключила. Можем ли да си представим обаче, че този отбор ще се срине? Те трябва да загубят най-малко три срещи. В момента не виждам как те ще загубят и един мач”, написа в колонката си за „Сън” легендата Алан Шиърър, който е рекордьор по голове във Висшата лига.

„Гражданите” записаха срещу Арсенал десета победа от 11 мача този сезона – 31 точки и голова разлика с плюс 31 попадения е най-добрият баланс на клуб от английската Висша лига след толкова кръгове. В 17 срещи във всички турнири тимът е вкарал вече 52 гола. Това също не се е удавало на друг клуб от основаването на Висшата лига през 1992 година.

И тъй като преследвачът Манчестър Юнайтед загуби с 0:1 при визитата си на шампиона Челси, записвайки втора загуба в последните четири кръга, воденият от Гуардиола тим има вече 8 точки аванс на върха пред градския съперник.

След паузата за националните отбори Манчестър Сити има срещи с Лестър и Хъдърсфийлд, а през декември предстои градски дуел с Манчестър Юнайтед. Тогава при победа „гражданите” може да отворят още по-голяма разлика в битката за титлата.

Ето как Хосеп Гуардиола е стартирал като треньор през сезоните:

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА