Селекционерът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт обяви, че на вратата на тима в днешната контрола срещу Италия ще бъде Джак Бътланд. Това за пореден път породи споровете кой трябва да бъде титулярен страж на „трите лъва“ на Мондиал 2018, след като Джордан Пикфорд се представи на ниво и не допусна гол при победата с 1:0 над Холандия.

Джо Харт изглежда като избор за трети вратар в националния отбор и то най-вече заради популярността си сред останалите играчи. Така мечтата на Ник Поуп за място в селекцията на Саутгейт може да си остане само блян, въпреки че 25-годишният вратар прави силен сезон в Бърнли. Освен това има по-добър процент сред четиримата по спасени удари и най-висок коефициент по отразени изстрели от далечно разстояние.

Това предполага да се направи сравнение между Пикфорд и Бътланд в битката им за титулярно място в английския национален отбор. Статистическите показатели на двамата не се отличават много през този сезон, като им се налагат чести изяви по време на мачовете заради слабото представяне на защитниците в клубните им отбори Евертън и Сток Сити.

Джак Бътланд от „грънчарите“ е този, който средно има повече спасявания на мач 4,0 срещу 3,3 на Пикфорд, както и повече успешни намеси – 69,6% срещу 65,6%. От друга страна стражът на „карамелите“ има по-малко допуснати голове средно на мача, записал е повече „сухи“ мрежи и има повече спечелени високи топки. Бътланд има предимство при изявите извън наказателното поле.

Английският селекционер предпочита стил, при който атаките започват още от вратарите, а представителите на Евертън и Сток Сити има какво да предложат на Саутгейт в това отношение. Бътланд е трети във Висшата лига по дълги пасове – средно на мач по 10,6. Пикфорд е в Топ 10 на класацията с 9,2.

Вратарят на „карамелите“ и известен с това, че често рита топката от ръце, но прецизността му при дългите пасове (35,3%) отстъпва пред тази на Бътлант (38,2%). В класацията по този показател обаче двамата са след четиримата последни във Висшата лига.

С такива малки разлики между двамата вратари на Гарет Саутгейт предстои много трудно решение за избор на титулярен страж на „трите лъва“. Подобна ситуация е много трудна за всеки един треньор, особено преди предстоящо участие на световно първенство. Днешният мач срещу Италия може да предостави на английския селекционер малко повече яснота около избора или да го направи още по-труден.
Мартин Лоурънс, WhoScored.com
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ

АНГЛИЙСКАТА ДИЛЕМА
Пикфорд Статистика от сезона във Висшата лига Бътланд
31 Мачове 28
3,3 Средно спасявания на мач 4,0
65,6% Процент на спасяванията 69,6%
1,6 Средно получени голове на мач 1,8
7 „Сухи“ мрежи 5
0,5 Пресечени центрирания на мач 0,4
0,4 Успешни намеси извън наказателното поле на мач 0,8
35,3% Прецизност на дългите пасове 38,2%