Огромният транспортен самолет АН-124-100 "Руслан" на украинската компания "Авиолинии Антонов" кацна на Софийското летище точно в 12:33 часа, съобщи очевидец, цитиран от Novini.bg.

Самолетите от този тип са построени по време на Студента война за нуждите на съветската армия, а след рухването на СССР, те са модернизирани и пригодени за граждански карго услуги. Известна част от тях продължават да служат във въоръжените сили на различни държави.

АН-124-100 е "по-малкият брат" на най-големия самолет в Света - АН-225, който е произведен само в един екземпляр и в момента също се числи във флота на "Авиолинии Антонов".

Бъдещето дойде: Вече можете да си поръчате летящ автомобил! (СНИМКИ)

Самолетът АН-124-100 е най-големият конвенционален транспортен самолет строен някога. С размах на крилете от 68,96 м и дължина на фюзелажа 84 метра, той превъзхожда дори и пътническия гигант Airbus A380.

Кой е по-бърз: Тесла, болид, мотоциклет или самолет? Изненадващият отговор е във ВИДЕОТО

Интересно е да се отбележи, че на базата на този гигант, някои петролни магнати са имали интерес да изградят летящи дворци, което по една или друга причина не се е случило. Посещенията на колосът АН-124 в София са рядкост и за това, часове, а понякога и дни преди кацането на такъв самолет в нашата столица, информация, феновете си обменят чрез форуми и социални мрежи.

Сн. Марио Евстатиев