Бившият член на Европейската сметна палата Надежда Сандолова, която беше обвинена от свои подчинени в чудовищно отношение в службата, се оплака, че изобщо не й е била дадена думата да се защити. Френският журналист Жан Катрмер, който в статия в “Либерасион” изложи надълго и нашироко аргументите на потърпевшите, се оказа, че е доста уважаван в професията си, още повече, че по негови разследвания са разкрити доста скандали.
Въпреки това, обаче, Сандолова не получила право на отговор. Европейската сметна палата сама направила вътрешна проверка по случая. Катрмер казал, че било излишно хората да виждат “чудовището” Сандолова. “Аз съм човек, който в немалко страни е познат. Не съм имала никъде никакви проблеми. Това са обвинения, които касаят човешки взаимоотношения в един кабинет. Те са силно недоказуеми”, заяви Сандолова в предаването на bTV “Лице в лице”.

Интересно е, че служителите, които се оплакали от нечуван тормоз, довел ги до психиатър, изобщо не са имали пререкания с шефката си. “Не съм била в конфликт с тези хора. С тези хора работих съвсем спокойно четири години в този кабинет”, зави тя. Като наближил, обаче, краят на мандата й те започнали да се притесняват, че ще ги преместят да работят на друго място. Нарочно се наговорили повече хора да кажат едни и същи неща, за да могат да представят като доказателство единствено бройката на оплакващите се.

Според Сандолова, европейските правила са ясни и точни, но системата позволява да бъде манипулирана от такива хора, които искат да се възползват. “Не чудовище, аз мога да бъда и влак и други неща”, заяви Сандолова и добави: “Когато съществува изведнъж такъв случай, видимо на някой това е удобно".

“Аз съм началник, който изисква качества. Едната госпожа просто не можеше да работи на Word и Excel. Всичко беше наред до края на мандата ми и предпоследната година избухна това нещо, защото беше по-удобно”, каза Сандолова.

Тя сподели и подозренията си за тези оплаквания: “Тези дела целят едни обезщетения в пари. Те подлагат на сериозно изпитание и репутацията на институцията, която се отнесе към тях толкова търпеливо и толкова внимателно, че повече не може да бъде”. Оказа се и, че срещу психиатъра, при който се “лекували” служителите, има разследвания.

“Това са нелепи лъжи! Аз просто много съм учудена. Събрали се трима души, би следвало нещо малко по-сериозно да измислят”, заяви одиторката. Според нея всичко цели получаване на пари по един или друг начин.

На въпроса: “Ще търсите ли правата си?” тя отсече: “Естествено” и добави: “На този свят няма неща без граници. Единствената граница е законът. И ти не можеш да нарушават човешки права, защото в случая са нарушени човешки права”.

Оплакванията на служителите са доста абсурдни. Освен че Сандолова ги тормозела психически толкова, че стигнали до психиатър, тя практикувала и черна магия в кабинета си. Това пишело в жалбата на тримата потърпевши. Освен това тя имала и лично оръжие, с което ги заплашвала по коридорите на институцията. “Мисля, че нямам нищо общо с подобни начини на управление и това го знаят много хора”, каза уверено Сандолова.

В момента длъжността, която е изпълнявала Сандолова, се заема от доскорошната евродепутатка от ГЕРБ Илиана Иванова. Самата Сандолова пък от 1 януари е член на новата партия Демократична алтернатива за национално обединение (ДАНО). Познатите лица в нея са Димитър Чукарски и Тодор Великов.

Сандолова сподели, че ги обединявала земеделската кауза. Партията, обаче, щяла да бъде дясна и нейната задача ще е “да събуди и да защити професионалистите”.