Румънският президент Клаус Йоханис отмени посещението си, планирано за октомври, в Украйна заради приетия в страната закон за образованието, който според него ограничава достъпа на малцинствата до образование на роден език, предаде Agerpres, цитирана от "Фокус".

„Отмених посещението си в Украйна, както и това на председателя на парламента, отправяйки по този начин извънредно силни дипломатически сигнали. Отменянето на президентство посещение и наистина силен сигнал“, заяви Йоханис. „Темата за образователния закон на Украйна е наистина неприятна. Трябваше да я посетя през октомври, но бях наистина, наистина неприятно изненадан от развитието на събитията във Върховната Рада, която, без да се свърже с партньорите си, а ние сме партньори на Украйна, прие закон, който според нашето мнение, върви против общите добри намерения. Ако бъде приет, законът ще намали драстично достъпа на малцинствата за образование на роден език. Ние сме дълбоко наранени от това. Има много румънци в Украйна“, посочи президентът. 

Властите в Будапеща Унгария също реагираха много остро на украинския закон и обявиха, че ако той остане в този му вид те повече няма да считат Украйна сред приятелите на Унгария.

България очаква приетият Закон за образованието в Украйна да не засегне по никакъв начин правата и възможностите на сънародниците ни в страната да изучават своя роден език. За това призова президентът Румен Радев преди дни на среща в Ню Йорк със своя украински колега президента Петро Порошенко.

„Разбрахме се, че няма да има никакви ограничения за изучаване на български език в училищата и като количество и като качество на часовете“, коментира българският държавен глава пред журналисти след края на срещата. Президентът Петро Порошенко е поел ангажимент да реагира незабавно, ако българският държавен глава получи оплакване от страна на сънародниците ни в Украйна, след осъществените законови промени.

По-рано България, Гърция, Румъния и Унгария призоваха Украйна, да не ограничава обучението на майчин език, както се предвижда в Образователния закон, който бе приет на второ четене от украинския парламент.  

Външните министри на четирите страни, изпратиха писма до украинския си колега, с копия до генералния секретар на Европейския съвет Торбьорн Ягланд и Върховният комисар на ООН за националните малцинства Ламберто Заниер.

Украинското законодателство предвижда възможността за изучаването на майчин език до пети клас, след което всички предмети, ще бъдат учени на украински език. Освен това, се предвижда украинският да стане единствен език в системата на средното, професионалното и висшето образование.

Българският външен министър Екатерина Захариева, призова представител на украинското посолство в София, за да обсъдят този въпрос. Тя изрази притесненията на България относно последствията за българското малцинство в Украйна.