"За моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК, още по-малко е взето решение за увеличение на капитала на дружеството", заяви вицепремиерът по европредседателството в служебното правителство на Огнян Герджиков Деница Златева.
Тя коментира от профила си във Facebook вчерашните обвинения на управляващите към нея, че тя е одобрила финансовите отчети на НДК за миналата година и така е освободила директора на Двореца Мирослав Боршош от отговорност.



Критиките към нея бяха отправени по време на вчерашната комисия "НДК" в парламента, на която тя бе поканена, но не присъства заради планирано отдавна мероприятие на Социнтерна в Ню Йорк.

В днешния си коментар Златева пише, че това, че е одобрила годишните финансови отчети не освобожда ръководството на НДК от административна и наказателна отговорност. "И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения", уточнява тя.

Златева пише и че докато е била вицепремиер междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта "НДК" и от Румяна Бъчварова в частта " Сигурност" са обобщили всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на Председателството и допълнителните разходи на НДК, които са били остойностени на 36 млн лв.

"И на мен ми беше изпратен над 50 страници доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017г. внесе в МС ПМС и РМС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн.лв. Днес разбирам, че имало одобрени от мен документи за допълнителните разходи. Очаквам ресорният министър да ми ги предостави", пише Златева.

Тя допълва и че е друг въпрос защо обществената поръчка за ремонта е възложена на базата на изготвен само идеен проект и кой министър, отговорен тогава за частта " Инфраструктура" на Председателството, е отказал изработването на технически проект.

В поста си в социалната мрежа бившият вицепремиер признава, че е била предупредена, че ще й бъдат прехвърлени "всички възможни грехове" за 3-те месеца, в които, като служебен вицепремиер е отговаряла за подготовка на Председателството.

"Очакванията ми бяха надминати многократно", пише тя.

"Уважаеми управляващи, няма как удобно да прехвърлите проблема от болната на здравата глава и да се надявате, че зрелищата, които предложихте днес ще притъпят интереса към създадения от вас самите проблем", завършва бившият вицепремиер.