Късно вечерта в четвъртък почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе с писмено обръщение във връзка с предстоящият референдум в Турция. Доган обяснява, че бие алармата, че резултатите от допитването могат да доведат до конфликти и противопоставяне в Европа и на Балканите.

В студиото на "Здравей, България" проф. Михаил Константинов и Илхан Андай, главен редактор на сайта 24rodopi.com коментираха думите на Ахмед Доган. 

„На мен ДПС не ми е любима партия, но в случая не мога да не призная, че нещата казани от Ахмед Доган са верни. Добре е, че той ги казва. Това би трябвало да успокои нещата в някаква степен, защото турската общност в България е разбунена. Тя не знае към кого да отиде”, коментира проф. Михаил Константинов.

„Очевидно е и, че от Турция към нас се трансферира несигурност. Има вече директни заплахи от типа: „Ще ви пуснем бежанците”.  Бежанци няма, а хората, които ще ни пуснат, трябва да бъдат спрени. Трябва ясно да заявим, че нещата граница ще бъде пазена с всички законни средства”, каза още той.

Писмото на Доган е по-скоро неговата клетва и неговият обет за вярност към България. Той показва, че на 100% е във форма. Рамкирането „Свобода или Ердоган” той започна от конференцията, по време на която му опряха пистолет в челото.

През тази призма на посланието сега трябва да си зададем въпрос с кой натиска онзи спусък и дали всичко не идва от Анкара.  Посланието е към тези 400 000-500 000 избиратели на ДПС – „Време е за избор. Избирате спокойния дом или султаната, който е заложен да се случи след 17 април”, коментира  Илхан Андай, главен редактор на сайта 24rodopi.com. 

"В момента за съжаление Ердоган води своята битка със Западна Европа и използва и нас, заради предстоящите избори и референдума в Турция", смята той.