Напрежението сред лидерите на ЕС спадна, след като разбраха, че Реджеп Ердоган няма да им тропа по масата. Те не познават Ердоган, а той е голям тактик. Виждаме, че и тонът в европейските медии не е чак толкова приповдигнат. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV журналистът Стефан Солаков, който коментира срещата на лидерите на ЕС и Турция във Варна.
"Тази среща е успех за варненци, защото им запълниха дупките по улиците. Успех е и за Ердоган, който ще се прибере и ще каже, че е постигнал резултати. Успех е и за България като домакин, макар че Бойко Борисов малко преигра. Той заяви, че едва ли не е поставил въпросите за тракийските българи и душевните граници на Ердоган, защото някой го е натиснал. Това са европейски проблеми, не са двустранни. Ние не сме ли европейци? Защо ще се поставят въпросите за гръцките граничари и Кипър, а де не се постави въпроса за тракийските имоти? Като не искат да решат този проблем в Турция, запечтваме им границата, спираме им тировете и за една година всичко ще бъде решено", категоричен беше журналистът.

"Ердоган е много добър тактик. Той плаши с бежанците, но не виждам как ще впрегне толкова много хора, които не искат да ходят никъде. Не виждам проблем в изказването на Ердоган за духовните граници. Но Бойко Борисов трябва да отиде на Босфора и да каже, че нашият Симеон също е бил тук и сме велики. Борисов не трябва да говори като европейски чиновник, а трябва да говори с тона на Ердоган. Той никога няма да втвърди тона си към нас. Ние сме единствената му врата към Европа. Точно това трябва да използва Борисов и да реши проблемите. Пак ще повторя, че ако им спрем тировете, за една година всичко ще бъде договорено", повтори Солаков.