Служебният кабинет "Герджиков" за пореден път доказа една до болка позната истина - властта е сладка хапка. Проучване на медията ни установи, че служебният зам.-министър на строителството Виолета Комитова и дъщеря й Гиляна са придобили две вили близнаци на морето с пари от Програмата за развитие на селските райони.
Комитова е собственик и управител на дружеството "Вая Холидей ООД", което е получило субсидията.
 

От 3 февруари 2017 г. – денят, в който Виолета Kомитова е назначена от премиера Герджиков, едноличен собственик става дъщеря й Гиляна Комитова. 
 
Получените безвъзмездни средства са в размер на 391 160 лева и са отпуснати с мотива, че госпожата ще развива селски туризъм. Виолета Комитова се е възползвала от пълния размер на допустимата безвъзмездна помощ, т.е. 200 000 евро. 
 
Строителството на двете кокетни вили-близнаци възлиза на 560 249 лева. За сравнение санирането на блок с 36 апартамента в Луковит е струвал 400 000 лева. Е, с парите за санирането на почти два такива блока, зам.-министърката си е построила семейна морска резиденция. Защото според жители на с. Писменово в тези вили туристи не са стъпвали. А по книгите на община Приморско няма отразен платен туристически данък. Справка в Търговския регистър показва, че дружеството реализира през 2014 и 2015 г. загуби, което означава, че не са платени и данъци към държавния бюджет.

 Но за сметка на това от парите на европейския, в това число и българския данъкоплатец, семейство Комитови се сдобива с луксозен ваканционен имот.
 
Не е ли двоен стандарт служебният заместник-министър през ден да се изказва за нередности в санирането, а самата тя освен че се възползва неправомерно от европейски средства за лично облагодетелстване, ами и е лишила от възможност някой наистина предприемчив човек да създаде работещ и устойчив бизнес, който да осигурява заетост и приходи в хазната. 
 
Дали служебният министър на земеделието ще възложи проверка за устойчивост на проект по Мярка 312 от ПРСР "Комплекс за селски туризъм в имот № 482, с. Писменово, общ. Приморско”? Как се изпълнява представеният бизнес план? Колко души са наети по проекта? В какво състояние е инвестицията (поне на снимката се вижда паднала мазилка и ръждясала градинска порта, а озеленяването далеч не изглежда да струва 21 390 лева)? Поддържа ли се редовна застраховка на имота?
 
Остават да висят и още въпроси около този проект – кой е проектирал въпросния “комплекс за селски туризъм” при трима архитекти в семейство Комитови? Дали не са сключени фиктивни договори с приятелски фирми, за да се усвоят и допустимите пари за проектиране? Реални ли са разходите за вертикална планировка, озеленяване и подпорна стена или са изкуствено завишени, за да си намали съфинансирането Виолета Комитова? Дали към момента все още има и били ли са изобщо засадени 595 японски лигуструма и 420 японски спиреи? 
 
Скандалите в правителството "Герджиков" се превърнаха в ежедневие. Като бомба със закъснител цъка и друг около Виолета Комитова, която въпреки че прехвърля всичките си дружества, в които има участие, все още фигурира като ръководител проекти в архитектурното студио на дъщеря си Гиляна.

На този етап няма информация дали Виолета Комитова е декларирала конфликт на интереси с въпросните дружества, както и с архитектурното студио "Архиком" на съпруга си?

На ход са компетентните органи!
 
Ивайло КРАЧУНОВ

Ето и документите, които показват схемата на отпуснатите евросредства: