Бюджетът за 2018 г. обслужва корпоративни интереси и ще направи богатите по-богати и бедни все повече български граждани. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на дебатите по рамката на държавния бюджет за 2018 г., предаде агенция „Фокус“.
Според Жельо Бойчев бюджетът за 2018 г. е бюджет на една пропусната година за Република България.

„Запазваме досегашната несправедлива данъчна структура. Тази данъчна политика продължава да увеличава неравенствата. Продължаваме да бъдем единствената европейска страна, която облага минималните доходи на своите граждани. За нас социалната справедливост е важна тема, не само абстрактна категория. За това сме предложили прогресивна данъчна система. Едно прогресивно облагане, което ще остави у българските граждани над 1 милиард лв. разполагаем доход, който ще стимулира потреблението, което ще доведе до по- висок икономически растеж“, заяви Жельо Бойчев. Според него предложената от БСП данъчна система ще остави повече доход у ниско доходните категории български граждани и това е по-справедливо, защото пределната полезност на парите за тези български граждани е по-висока. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ характеризира с една мисъл това, от което трябва да са водени българските политици и цитира 32-ия президент на САЩ Франклин Рузвелт: „Оценката за нашия прогрес идва от това не дали сме успели да прибавим още благосъстояние, към тези, които имат, а дали сме успели да осигурим достатъчно на тези, които имат по-малко“.

Бойчев обвини ГЕРБ, че с бюджета за 2018 г. обричат българските граждани и чертаят все по-голяма пропаст и неравенства между тях. „Какво друго ни предлагате? Подценявате БВП и прогнозите с цел отново да показвате свръхсъбираемост и да отчитате непрекъснато всеки месец резултат. Нека да погледнем малко данните и какво показват големите ви успехи в събирамеостта и борбата в контрабандата. Данъчно-осигурителните приходи през 2008 г. са били 32 % от БВП, към момента и с прогнозата за 2018 г. вие сте под това ниво. От 2008 г. досега БВП нараства с 34 %, средната работна заплата нараства са 84 %, минималната с 90 %, акцизните ставки по някои горива нарастват между 11 – 12 %. Приходите от ДДС 2008 г. са 10,8 %, в момента са около 9 %. Приходите от акцизи 2008 г. са били 6,2% от БВП, в момента ги залагате за следващата година под 5 % от БВП. Не може да събирате приходите на страната. Мисля, че не можете и да ги планирате“, категоричен бе Жельо Бойчев