Уличното правосъдие е практика в гетата. Това заяви в "Здравей, България" общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера по повод напрежението във Войводино.

Имаме проблем със социалния живот на циганите в гетата. Това е социален модел, каза той. Гетото не са сградите, а съзнанието на тези, които го обитават, каза Контрера.

По думите му вече трябва да говорим на първо място за възпитание. Без държавата да се намеси със сила няма да станат нещата, каза Контрера. Според него вървим към намаляване на социалните им помощи. 

В студиото с него бе и Христо Николов, председател на фондация „Саворе”. С острия си език той бързо се разпали в защита на ромите и само след секунди вече започна да крещи пред водещите Аделина Радева и Виктор Николаев. Блондинката се шокира и въпреки че първоначално опита да води спор с него, след минути се предаде.


 Въпреки спокойния вид на Контрера, все пак се стигна до вербално стълкновение с опонента в студиото. Защитникът на ромите оспори твърдението, че те не се образоват. "Не мога да цитирам точни данни, но по мой спомен над 7000 роми в момента учат в университет", каза той, а реакцията на Карлос Контрера бе шокираща и красноречива.



"Без репресии няма да стане. Можеш да убедиш човек, който иска да води диалог и те разбира. Този тип население виждате как се държи. Агресията и насилието за тях е легитимен способ за решаване на конфликти”, каза общинарят.

„„Саворе” означава „всички”. Господин водещ, ще си позволя да отговоря както си искам на въпроса ви. Уж всичко тук е спонтанно, но става преди избори. Гетата не са заложени още вчера. Тази бомба със закъснител. Българското общество ползва жаргонен термин в мозъка си – „улично правосъдие”. Няма институция там, където трябва да бъде”, каза Николов.

„Циганите в гетата просто не искат да живеят с бели хора”, заяви Контрера.



„Просто ежедневно сме свидетели на такива неща. Например в Ботевград проблеми с шума, помните ли? Когато роми нападнаха жандармеристи”, запита Контрера.

„С години става една интеграция, не за 10 дни”, отвърна Николов.
 
„Е, да ама утре ако се направи една специализирана операция и ги ошамарят, вие ще сте първият, който ще реве”, заяви общинарят.
 
„Да, ще рева. Вие също на метрото си превишихте правата. Оставете ме да се изкажа”, отвърна опонентът.

"Няма да те оставя да се изказваш", скастри го общинарят

След тези думи децибелите и крясъците в студиото станаха прекалено силни. Двамата започнаха да говорят един след друг, а водещите просто обявиха реклами, защото не можеха да спрат препирните.

Минути, след като скандалите в студиото на Нова телевизия приключиха Христо Николов се прехвърли в конкурентната телевизия "България он Еър". Там също не му трябваше много време, за да започне да крещи и да налага възгледите си. Водещата остана точно толкова стъписана, колкото колежката й от Нова тв - Аделина Радева.