Решението за евтанизирането на животни се взема от Агенцията по храните, но не еднолично. Докладва се в "Ди Джи Санте" (европейския орган по безопасността на храните и санитарния контрол – б.р.), от там идва становище, което се изпълнява. Това каза в сутрешния блок на БТВ зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров.

Окончателното решение е разписано само от директора на БАБХ Дамян Илиев, уточни Димитров.

Колегите от Агенцията по храните се позоваха най-вече на Световната здравна организация за животните, добави той.

По думите му избиването на животни е един от начините за действие при наличие по подобни опасни болести. Димитров каза, че не може да каже със сигурност дали това е било записано в решението.

Пробата, дошла от Монпелие, категорично доказва, че има заболяване. Стремим се да овъзмездим труда на хората, за да могат да възвърнат нормалния си начин на живот. Вчера са преведени над 300 000 лв. обезщетения, уточни зам.-земеделският министър. Димитров обясни, че обезщетението може да бъде получено или по банков път, или в съответните кметства.

Има голям психологически стрес у хората. Колегите от ветеринарния сектор, искайки да изпълнят задълженията си, явно не го отчетоха, заяви Цветан Димитров. По думите му това се дължи на слаба организация.