Румънското председателство на Съвета на ЕС ще бъде предизвикателно и трудно, но и изпълнено с много възможности. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която взе участие в представянето на приоритетите на Румънското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„С Румъния не само че имаме обща граница, но и заедно вървяхме по пътя на нашата мечта да бъдем членове на ЕС. Имахме доста общи предизвикателства и дори и сега – по време на първите ни председателства, имаме много сходни приоритети и предизвикателства. Искам да благодаря на Румъния, че така, както повелява традицията, ще надгражда над другите председателства“, заяви Захариева.

Тя посочи, че моментът, в който ще се случи Румънското председателство, е тежък и предизвикателен за Европа.

„И Румъния ще бъде много заета през следващите месеци, защото са огромни натискът и очакванията към точно това европредседателство, което е в края на мандата на настоящата Европейска комисия и в период на избори за следващ Европейски парламент. Убедена съм, че мотото „Сближаване – обща европейска ценност“ надгражда очакванията на всички европейски граждани“, заяви външният министър.

Захариева коментира, че Румънското председателство ще бъде предизвикателно и трудно, но и изпълнено с много възможности.

„Тази година ще станат 10 години от Източното партньорство и знам, че се планира голямо събитие по този повод. Благодаря и че са предвидени събития за страните от Западните Балкани и ще се акцентира на тази тема“, каза тя.

Вицепремиерът припомни, че от тази година България пое председателството на Черноморското икономическо сътрудничество и обясни, че заедно с Румънското председателство на Съвета на ЕС се планират общи инициативи.

„Искаме да увеличим икономическата връзка така, че гражданите на всички черноморски държави да усетят това сближаване“, заяви тя.

Захариева посочи, че Срещата на върха в Сибиу през май ще бъде предопределяща.

„И решенията, които ще се вземат на нея, ще са найопределящите за следващата стратегия на ЕС. Тогава всяка държава ще има възможност да представи визията на нейните граждани за това как си представя бъдещето на ЕС. Така че пожелавам успех на Румъния и искам да им кажа, че могат да разчитат на нашата подкрепа“, посочи външният министър