Оттук нататък добросъседските отношения с Македония ще вървят само нагоре, показахме, че можем да решаваме проблемите на Балканите сами. Това каза вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, след като бяха разменени ратификационните документи, с които влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.
„За мен е радост днес, в присъствието на премиера да разменим ратификационните документи“, заяви Захариева.

„Дори преди влизането в сила на този договор резултатите вече са видими – много срещи между министрите, много подписани споразумения. След подписването на Договора за добросъседство от август досега има 11% ръст на стокообмена между двете държави и 10% ръст на туристите. Нямаме право да не оправдаем доверието на гражданите“, каза още външният министър.

По думите й предстои работа по формирането на междуведомствена комисия, като от страна на България и от страна Македония ще бъдат включени по 7 души – общо 14.

„Искам да благодаря на колегата си за конструктивната работа. Убедена съм, че оттук нататък добросъседските отношения ще вървят само нагоре. Показахме, че можем да решаваме проблемите на Балканите сами и само за няколко месеца да постигнем напредък, който не беше постигнат от години“, коментира още Екатерина Захариева.