Сякаш нещата в Каталония сега започват. Решението вчера на Испания не е да отнеме автономията, а да наложи големи ограничения. Това заяви в ефира на "Събуди се" министърът на външните работи Екатерина Захариева.
"Истината е, като че ли, че трябваше да има диалог преди референдума. Надявам се да няма гражданска война, със сигурност каталонците са доста емоционални. Всъщност дори привържениците на независимостта призовават за нови избори. Никой няма да признае обаче каталонците", каза тя.

Захариева коментира и пламенната реч на Христо Стоичков в защита на Каталония и обявяването му срещу насилието от Испания. "Много пъти казах, че съм много благодарна за това, което е направил Христо Стоичков. Когато си почетен консул трябва да изразяваш позицията на държавата. Той самият каза, че думите му са били лична позиция относно случващото се в Каталония", заяви тя. 

"Ако Каталония обяви независимост, какво ще стане? Няма да бъде призната от останалите страни. Тук на Балканите също има много голямо напрежение. Все пак не може да се прави аналогия със случая с Косово. От много години говорим за общ пазар и Европа на регионите, където границите нямат значение. Надявам се да има повече разум в Каталония", каза тя.

"Оградата е съоръжение, което постоянно се поддържа и няма държава, която да не благодари на България за него. Фактът е че България се справя най-добре с охраната на външната граница, а не сме в Шенген, това е парадоксът. Много лидери призовават включването ни там. По времето на кабинета "Орешарски" влизаха мигранти сякаш в разграден.. да не казвам. Сега не е така и личи", каза тя.

"Предизвикателствата са възможности и Брекзит е възможност да се интегрираме все повече. Започва разговор за следващата бюджетна рамка. Трудното тепърва идва", завърши тя.