Държим на гаранции, че с името Република Северна Македония няма да има териториални претенции и договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество ги дава. Това каза пред журналисти преди заседанието на Комисията по външна политика вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка с името Република Северна Македония, предаде aгенция "Фокус".

По думите ѝ българският интерес определя Македония по европейския път. Тя поздрави Гърция и Македония, че са постигнали споразумение по толкова дългогодишен спор, което дава възможност за европейския и евроатлантическия път за Република Македония.

"Припомням, че България първа е признала Република Македония с цялостното име. Обозначавайки, че Македония е географски район, който се намира в три държави, даже в четири, се потвърждава и нашето становище, че това е такъв регион. Ние държим да имаме гаранции, такива имаме в договора, че по никакъв начин няма да води до териториални или претенции за идентичност. В нашия договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество има достатъчно такива гаранции", каза Захариева.

Тя призова да се изчака пълния текста проекта за споразумение