Миграционният натиск към границата ни е намалял с 89 на сто спрямо миналата година. Напълно сме готови за присъединяване към Шенген и благодарим за подкрепата от страна на вашето правителство.

Това е казала Екатерина Захариева на среща във Виена с федералния министър за Европа, интеграцията и външните работи на Република Австрия Себастиан Курц, съобщиха от МВнР.

Той заяви, че Австрия е приела 90 000 мигранти през 2015 г. и близо 40 000 през 2016 г., като отбеляза усилията, които България полага за охрана на външната граница на Съюза.

Двамата първи дипломати дадоха отлична оценка на двустранните отношения, като констатираха, че динамичният и съдържателен политически диалог е ясен знак за тясно партньорство по ключови въпроси от взаимен интерес.

Министър Захариева заяви, че ще разчитаме и в бъдеще на тясно взаимодействие с Австрия за успешното осъществяване на приоритетите на Програмата на Триото и очакваме подкрепа за българското Председателство на Съвета на ЕС. Министър Курц благодари за добрата съвместна работа между служителите на двете ведомства във връзка с председателството.

"Много австрийски компании инвестират в България, но връзките ни са силни не само в икономиката, но и в културата", изтъкна министър Курц.

Австрия е приоритетен търговско-икономически партньор на България. През 2016 г. износът за Австрия е в размер на 458.7 млн. евро, а вносът от Австрия възлиза на 722 млн. евро. През горепосочения период стокообменът е в размер на 1,2 млрд. евро. По данни на БНБ през периода 1996-2016 г. австрийските инвестиции в България са в размер на 6.2 млрд. евро. Австрийските компании развиват дейност и проявяват инвестиционни интереси в енергетиката, телекомуникациите, автомобилостроенето, инфраструктурни проекти, финансовия сектор.

По време на разговора двамата външни министри обсъдиха програмата на Триото за Председателството на Съвета на ЕС - Естония, България и Австрия, която ще бъде приета официално другата седмица в Брюксел. Сред темите на разговор бяха дебатите за бъдещето на Европейския съюз и обществените настроения, Брекзит, необходимостта от намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите на европейско ниво.

Специален акцент по време на срещата между Захариева и Курц бе поставен върху необходимостта Западните Балкани за получат европейска перспектива, като въпросът ще бъде сред приоритетите и на българското, и на австрийското председателство. Фокусът върху региона ще започне още преди формалното начало на Българското председателство – през октомври 2017 г. София ще домакинства редовната министерска среща в областта на правосъдието и вътрешните работи ЕС – Западни Балкани.