Може да се каже, че България ще бъде причина целият ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от трибуната на Народното събрание по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос относно конвенция на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и деца  и домашното насилие, предаде „Фокус“.

„Нашият съвет по европейските въпроси в рамките на рамковата позиция по темата е одобрил следната позиция – че няма как да подкрепим решението на Съвета относно включването от името на ЕС в конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие поради решение на Конституционния съд“, каза още Захариева и посочи, че във връзка с това може да се каже, че България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага Истанбулската конвенция.

„След като една от държавите изрази такова несъгласие и няма единодушие, няма как ЕС да я прилага. Разбира се, това не означава, че различни държави, които вече са я ратифицирали, не може да я прилагат. Така че това ще бъде позицията, която България ще изрази на Съвета и което по процедура означава, че ще се спре присъединяването на целия ЕС към конвенцията“, обясни Захариева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!