„Министерството на външните работи на България отговаря за политиката за развитие и иска да помага на своите съседи”, каза външният ни министър Екатерина Захариева при срещата си с Коста Яневски, кмет на град Струмица в Македония. „В рамките на тази политика парите не са много, но се финансират проекти, които не се включват в други програми“, допълни тя, предава Нова телевизия.

По думите й програмата подпомага различни малки, но с голяма социална значимост проекти. Такива са, например, обновяването на междуселски пътища, ремонти на училища, детски градини и други.

Кметът на Струмица благодари на министъра на България за помощта по два подобни проекта. Първият е предоставянето на автомобил за хора с увреждания. Българският премиер Бойко Борисов лично връчи ключовете по време на съвместното заседание на двете правителства в Струмица. Вторият проект – реконструкция на сграда за изграждане на център за деца и възрастни с увреждания, е в процес на изработване.

Яневски посочи, че винаги е имал добри отношения на партньорство с колегите си от най-близките до Струмица български градове, а в последните месеци тези връзки са се задълбочили.

„Предстои ни много важен европейски съвет на 26 юни. България полага сериозни усилия и се надявам след него да се стигне до решение за начало на преговорите с Македония“, допълни първият дипломат на България.

С домакините си от Струмица тя обсъди младежката безработица в града, която надхвърля 50%. Министър Захариева се съгласи, че това е проблем, с който трябва да се борим. Като добър пример тя даде успешни инициативи с фондове за стартиращи предприятия.