Божидар Димитров, който бе обвинен в конфликт на интереси, в периода когато е бил директор на Националния исторически музей (НИМ), проговори за случая. 

"Това е шпионски случай", коментира Божидар Димитров пред "Телеграф". По думите му една нощ въпросната година е бил събуден в 1 часа през нощта от Андрей Младенов от ДАНС, който отговарял за борбата с трафика на културно-исторически ценности. "Беше ми студент. Водил съм го по разкопки". Димитров трябвало да отвори музея, за да приюти вътре колекция, заложена от дилър. Тя съдържала около 100 стъклени съда. "Изключително рядко е в гробница да бъдат намерени цели стъклени съдове", обсяни професорът.

По думите на Димитров колекцията била на бизнесмена Добромир Христов и не е регистрирана по закон. Така бизнесменът решил да я дари на музея, за да не влезе в затвора. В замяна обаче пожелал да бъде издаден каталог. "Трябваше да стане много бързо", уточни Димитров. Той потвърди, че дъщеря му има участие във въпросната фирма. Дружеството обаче било замразено преди повече от две години.

Професорът обясни, че щом каталозите били готови, Христов изчезнал и така и не дарил колекцията на музея "В момента това са веществени доказателство", каза Димитров.