БСП за трети пореден път поиска оставката на зам.-председателя на парламента Емил Христов заради недопускането на хора с увреждания до среща с депутатите в сградата на Народното събрание. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група Георги Свиленски след заседание на ръководството, предаде Канал 3.

"ПГ на БСП ще внесе искане за оставка на зам.-председателя на НС Емил Христов, защото не може това цинично поведение да бъде толерирано. Не може охраната на парламента да решава кой да влиза и кой не, и кой ще се среща с депутати", заяви Свиленски.

Решението да искат оставката на Христов е взето на заседание на ИБ на БСП. "Оставката е нормалното мъжко поведение, без да чака да му я поискаме. Всеки греши, но когато сгрешиш с тази част от българското население, редно е да се оттеглиш", добави Свиленски.

Оставката на Христов поискаха най-напред Антон Кутев и Драгомир Стойнев в кулоарите на парламента миналата седмица, когато възникна скандалът заради недопускането на хора с увреждания от протеста да се срещнат с депутатите. На другия ден Христов се извини с довода, че е бил подведен и не бил информиран, че гражданите имат пропу, каквито са изискванията за посетители. Вината бе хвърлена върху НСО. От БСП пък в декларация вече официално поискаха оставката на заместника на Караянчева в декларация на Кутев от трибуната. Днес бе взето и решението на ПГ на БСП да придвижи искането по надлежния ред в Народното събрание.

Свиленски обяви още, че на 1 май традиционният празник на труда и на левия печат, който отбелязват социалистите, ще бъде честван с митинг-протест срещу бедността и корупцията в държавата от 10.30 часа пред Паметника на незнайния воин.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!