„Има дни в историята на всеки народ, когато се пишат нови страници, които остават за поколенията и днешният ден е такъв, защото е изпълнен с много приятелство между българския и унгарския народ“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в църквата „Св. София“ в столицата, където участва в откриването на паметна плоча, посветена на 19-и октомври – Ден на българо-унгарското приятелство.

Плочата, изобразяваща Св. Иван Рилски - небесния закрилник на българския народ, е дарена от наши сънародници, живеещи в Унгария. „Нека тази плоча и Св. Иван Рилски бъдат пътеводната ни звезда занапред и нека си спомняме за тях винаги, когато имаме нужда от приятелска ръка в трудното ежедневие“, посочи пред гостите в църквата Илияна Йотова.

В словото си вицепрезидентът Йотова благодари на унгарската държава за създадените условия нашите сънародници, живеещи там да бъдат пълноценни граждани. „Благодарение на това те успяват да запазят най-святото – своето самосъзнание, своя език и корен“, посочи вицепрезидентът и допълни, че представителите на българската диаспора в Унгария са едни от най-сплотените и задружни. Вицепрезидентът изрази своята увереност, че българската държава ще съумее да подпомогне нашите съотечественици в Будапеща. „България може да ви е от полза с учебници, с преподаватели и като създаде условия за допълнително изучаване на българския език и култура“, допълни в речта си Илияна Йотова.

Йотова подчерта, че по време на предстоящото след броени месеци българско председателство на Съвета на ЕС ще бъдат поставени въпроси и теми от взаимен интерес. „Аз съм убедена, че в лицето на нашите унгарски партньори и приятели ние винаги ще имаме съюзници по всички актуални теми от европейския дневен ред и за общото ни бъдеще“, заяви още вицепрезидентът Йотова. Отец Атанасий от българската църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в Будапеща в съслужение с протосингела на Софийска епархия отец Ангел извършиха освещаване на плочата. На събитието в столичния храм присъстваха заместник министър-председателят по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, официална унгарска делегация, ръководена от Миклош Шолтес, държавен секретар по църковните, малцинствените и гражданско-социалните въпроси към Министерството на човешките ресурси, Шандор Фазекаш - министър на земеделието на Унгария, Симеон Варга, застъпник на българската общност в Народното събрание, д-р Данчо Мусев – председател на българската общност в Унгария, десетки граждани. По-рано през седмицата вицепрезидентът осъществи работно посещение в Будапеща, което беше по покана на българската общност там. По време на визитата си Илияна Йотова беше приета на срещи от редица представители на унгарските институции.