24 май е празник, който не позволява да има деление на хората, на гражданите на България, защото България се роди от словото и от книжнината. Това заяви във Велики Преслав вицепрезидентът Илияна Йотова.

„България тръгна тук, от Велики Преслав, за да разпростре невероятно богата култура, духовност и писменост, която днес достига до 300 милиона души по целия свят. Тези ценности трябва да знаем и помним днес. Всяка друга злоба на деня и политикантстване са неуместни“, заяви Йотова. По думите ѝ 24 май е най-обединяващият празник. Тя посочи решаващата роля на Кирило-Методиевото дело, на техните ученици и следовници.

„Заради България славянската писменост и език оцеляха и стана възможно раждането на третата християнска цивилизация - славянската цивилизация. Започнало като политическа задача, Великоморавската мисия нямаше да успее и да оцелее това дело без България, без визионерството на един голям владетел - княз Борис Първи, който именно тук не просто прие учениците на Кирил и Методий, но създаде условията за развитието на най-богатата книжнина в ранното Средновековие. България трябва да помни едно - българските букви, кирилските букви се родиха във Велики Преслав, оттам тръгна тази цивилизация. Всякаква друга спекулация с това кой как е създал кирилицата означава да поругаваме паметта на Светите братя и на техните ученици и на всички, които от българското Възраждане до днес пазят паметта и тяхното дело“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът Йотова се включи в тържествата във Велики Преслав в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Посещението е част от държавното пътуване на вицепрезидента по стъпките на светите братя Кирил и Методий и техните ученици свързано е и с юбилейната за Велики Преслав годишнина от обявяването на града за столица на България преди 1125 г., чието официално отбелязване ще бъде през септември.