Нашата позиция по преференциите е праволинейна от самото начало. Смятаме, че това не е мажоритарен елемент и не върши работата и надеждите, които им се възлага. Преференциите не се махат, а се вдига. Очаквахме такава реакцията, онова, което не очаквахме, е абсолютната нечувствителност на обществото за същността на проблема.

Това заяви пред Нова телевизия Йордан Цонев - заместник-председател на парламентарната група на ДПС, за промените в Изборния кодекс.

"Нито една дума  от петък до сега за това, че са нарушени правата на българските граждани и това, че 2 милиона граждани, които живеят в чужбина няма да могат да гласуват", посочи той.

"Въпроси, които касаят правата на гражданите, са фундаментални за ДПС. По тези въпроси ние гласуваме така както смятаме, че е правилно, заяви още Цонев.

"Това управление не може да го стабилизира дори ДПС", допълни депутатът. ДПС обаче не виждала полза от предсрочни парламентарни избори.

"От ДПС са против да се етнизира престъпността. Това води до друг тип опасности в обществото. Решаването на проблема за интеграцията на ромите е доста комплексен. В много от случаите ВМРО се възползва от това и етнизира проблема. Дали заради това да вкарат един евродепутат в европарламента няма да подпали етническата черга, заяви Йордан Цонев.