Искаме националистите да не са във властта още от първия ден на Народното събрание. Това не е европейска практика. Така и е в Германия, и в Австрия. В Холандия също. Втората причина е езикът на омразата, а не само езика, но и действието. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев в ефира на bTV, коментирайки искането на партията му вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка.  
„Словото, както добре знаем от Библията, е изключителна сила. То може да твори и разрушава. Слово, в което присъстват думите „кучки“, „хлебарки“, „маймуни“ за други етноси в България не може да обединява българския народ. Това слово е слово на разделението и разрухата“, каза още Цонев.

Той добави, че ако на българските граждани, ГЕРБ и Бойко Борисов му харесва такъв вид говорене, „нека да управлява с тях“. Това слово ще породи много неприятни чувства в 500 000 българи, предупреди още депутатът от ДПС. По думите му, Цонев вече бил свикнал с прякора „ментата“. Той подчерта, че генезисът на този прякор идва „точно от тези среди“, имайки предвид националистите.

“Ще продължим да разобличаваме това правителство в България, сред хората и пред всичките европейски институции. Не може да говориш така за цели етноси. Над 20% на населението на България са от други етноси. Ще ги разобличаваме със слово и действие“, отсече Цонев.  

„И всичко стана чрез словото и нищо друго не стана без словото, каза свети евангелист Йоан, богослов. Словото има творческа сила, когато е градивно, когато е полезно. Словото има разрушителна сила, това е разрушителната сила“, цитира един от 12-е апостоли депутатът от ДПС.  

Коментирайки скорошните случай на шуробаджанащина в държавата, Цонев каза, че отново „се връщаме на прословутата реплика на господин Доган“ за порциите и разпределението. „Тя се отнасяше за целия политически живот. ДПС не прави изключение. Това е силата на нашия лидер да каже истината за нас и за останалите. В момента виждаме, че тече същия процес. Силата обаче да го каже имаше само един“, поясни той.

По думите му, тази практика може да се изкорени чрез законодателство, второ – чрез кадрова политика.

Йордан Цонев каза още, че ДПС няма да подкрепи бюджета за следващата година. „Когато се говори за растежа и вътрешния продукт, трябва да кажеш какво си направил като политик. Когато той расте инерционно и е пропусната възможността БВП да стане 120 милиарда, а не 100, значи просто не си в час“, добави той.

"Най-големият проблем на това управление е, че няма политики. Категорично няма да подкрепим бюджет 2018. Управляващите говорят за растеж и БВП, но не обясняват какви политики са предприети. Тази информация е публична. Имам информация, че и в новия бюджет няма заложени политики. Приемането на бюджета е много несигурно. 121 гласа са плаващо мнозинство. Няма никакъв шанс ГЕРБ да ни убедят да гласуваме за бюджета. Докато в това правителство участват националисти, подчертавам националисти, а не патриоти, няма как да подкрепим толкова важен законопроект. Ще участваме в разговори за вот на недоверие. Не искам да коментирам кой е най-слабият министър. Като му дойде времето ще разберете", обяви Цонев.

"С Делян Пеевски пишем закон, чрез който да се разкрие истинския грабител на КТБ. На нас ни писна да слушаме фалшиви новини, че той е участвал в грабежа на банката. Точно това е начинът да докаже, че няма нищо общо с тази история - като напише закон", завърши Цонев.