Тълкувателни решения е имало и преди 27 години. Но ако някъде има изкривявания и злоупотреби, тези възможности са предвидени да отстраняват неясноти в рамките на закона. Тълкувателната дейност на ВКС и ВАС са регламентирани възможности, които са полезни и практиката го налага. Това е в един пожелателен и позитивен аспект. Моралът на магистратите би трябва да препятства други подбуди.

Това каза в предаването "Беновска пита" заместник-председателят на 44 НС Явор Нотев, като отговори на водещата, че не може да дефинира по закон морала.

Той посочи, че законодателният орган има право да реагира, ако има драстични нарушения, с изменение на закона. "Това е една нежелана война. Не искам да си представя, че конкретни казуси в съдебната система ще предизвикат такава реакция", добави Нотев.

По думите му има регламент какво представлява тълкувателното решение и то трябва да подпомага на всички нива на правораздаването, то е в насока повече справедливост.

"Лично аз не харесвам изявите на Лозан Панов, но той е законно избран. Няма как изявите му да променят факта, че той е председател на ВКС, но внасят съмнение как се избират ръководителите в съдебната система", каза зам.-председателят на 44 НС. Според него обществото не трябва да става свидетел на нападките, на които ставаме свидетели. "Това не са теми от обществен интерес", допълни той.