"В БСП има противоречия и различия, които не са от сега, но като че ли сега излизат на повърхността. Голяма част от разговорите не минават по линията за политиката на БСП. Разделителната линия е между ръководството и председателят на партията и тези, които помогнаха за избора на сегашния председател." Това заяви Янаки Стоилов пред бТВ по повод разцепленията в БСП.

"Вие трябва да си спомняте, че именно Гергов бе вложил много енергия за това да защитава Нинова. Смущаващо е когато самият председател представя превратно дискусията в Националния съвет. Моето мнение е, че този конгрес се очертава с едни пропагадни теми, най-сериозната тема БСП като алтернатива дори не е обсъждана". Стоилов добави още, че в партията се възражда чувство за и против Корнелия Нинова. 

Той категорично заяви, че няма дискусия за съединение с ГЕРБ, дори и самият Гергов се е отказал. Пловдивският лидер твърдял, че въпросната му теза за съдружие с партията на Бойко Борисов е било по искане на ръководството на БСП.

"Различните сюжети със злоупотреби във властта трябва да се поставят на силна платформа.". Така отговори Янаки Стоилов на въпроса как се справя Нинова като лидер на БСП.