Адмирирам опита на моя колега Николай Бареков да обедини консервативните сили в България и да изгради един общ Консервативен блок. Готов съм по всякакъв начин да го подкрепям. Съвместната ни работа ще засили възможността ЕКР да е с много висок резултат и съответно да се борим заедно за постигане на общи цели. Със сигурност през месец май 2019 година ние ще имаме една много по-силна и устойчива група в Европейския парламент.
 
Това заяви лидерът на Алианса на европейските консерватори и реформисти /АКРЕ/ и водещ кандидат на Групата на европейските консерватори и реформисти /ЕКР/ за председател на Европейската комисия /ЕК/  на общите европейски избори през май 2019 година Ян Захрадил по време на конференция, която се проведе в Брюксел и чийто домакин бе Николай Бареков.
 
На форума присъстваха десетки представители на академичните общности в България. Сред тях имаше студенти и професори от Университета за национално и световно стопанство /УНСС/, Технически университет – София /ТУ-София/ и Университета по библиотекознание и информационни технологии /УНИБИТ/.
 


„Заради моите усилия и тези на българската консервативна общност да се създаде една силна коалиция за изборите за Европейски парламент, Ян Захрадил посети няколко пъти България, последният път беше по моя покана на една съвместна конференция с колегата Волен Сидеров, на която ние представихме нашата визия за един бъдещ Консервативен алианс и съюз“, припомни Николай Бареков и обяви, че лидерът на АКРЕ ще участва в кампанията за европейските избори в цяла Европа, включително и в България.
 
В тази връзка българският евродепутат сподели, че в рамките на посещението на лидера на „Атака“ Волен Сидеров в Брюксел заедно са провели поредица от важни срещи с ключови представители на консерваторите. Лични разговори са били проведени със съпредседателя на Групата на Европейските консерватори и реформисти професор Решард Легутко  и с генералния секретар Франк Барет. „На тези срещи дискутирахме бъдещето на Консервативен алианс, както в България, така и в  Европа“, разкри още Бареков по време на конференцията.
 
Евродепутатът обясни пред академичните общности и защо е толкова необходимо консерваторите в България да излъчат най-малко три мандата на предстоящите европейски избори – първо, защото след Брекзит Групата на ЕКР ще загуби двайдет британски консерватори и второ, защото държавата ни ще получи „огромен излаз в европейските институции“.

Бареков обоснова своята теза, като отбелязва, че в другите две големи партии (ПЕС и ЕНП) българските делегации се губят, тъй като самите партии са големи като обем.  „Групата на ЕНП в този мандат беше над триста човека, сред които само шест български представители“, припомни той и отбеляза, че ако в една група от сто души, каквато се очаква да бъде тази на консерваторите, България е представлявана от трима, четирима или петима евродепутати, това ще предаде тежест на нашите представители и възможност на България за първи път в своята история да има заместник-председател, а при правилно разиграни карти – и председател на ЕК. Бареков отбеляза, че именно това са причините с Волен Сидеров да си поставят като цел между три и пет мандата за престоящия вот.
 
Когато източноевропейци вземат най-високите длъжности в тези институции, те ще имат значително по-голяма чуваемост към социалните проблеми на Европа, убеден е евродепутатът. В тази връзка той припомни, че в този мандат беше направен първият пробив – „Доналд Туск, макар и представител на коалицията от Полша, оглави Европейския съвет и за първи път има кандидат за председател на ЕК от Източна Европа в лицето на Ян Захрадил“.
 


 Бареков разкри също така, че в кулоарите на Европейския парламент все по-усилено се коментира през последните седмици, че кампаниите на европейските политически формации, които кандидатстват, трябва да се подредят по такъв начин, че новият парламент да започне с незабавни реформи на европейските уредби, в това число и на Европейската Конституция. „Ако ние не променим основните договори, проблемите ще се задълбочат и накрая нещата ще завършат с Европа на три скорости, а това означава краят на Европа“, прогнозира евродепутатът.
 
В края на форума лидерът на Алианса на европейските консерватори и реформисти Ян Захрадил бе удостоен с почетен знак "Ябълка на мъдростта и познанието" от ректорското ръководство на УниБИТ. Причината - активната му позиция за ролята на младите хора за бъдещето на Обединена Европа и за принос към Университетската младежка академия за управление на знания. Наградата му бе връчена тържествено от  професор Иван Гарванов и доцент Тереза Тренчева.