Разпоредил съм проверка на ръководството на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Това съобщи на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев по повод разпространеното отворено писмо на 27 барети, в което те сигнализират за нарушения, заплахи и лоша кадрова политика от страна на командира на отряда Георги Гайков, предаде „Фокус“.

„Това беше изненада и за мен. Аз не знам защо тези служители на Министерството на вътрешните работи не се отнесоха първо до професионалното ръководство. Ако не е решен някакъв въпрос, трябва да се отнесат някъде по-нагоре. Не се отнесоха до мен, не написаха до мен, а отидоха и написаха нещо до видяхте кои са адресатите. Това ме изненадва и точно затова веднага, преди да отпътувам извън страната, разпоредих проверка от Инспектората, за да проверя какво се случва там, защо го правят тези хора“, обясни министър Радев.

„Аз имам разбира се идеи, там променихме ръководството и продължаваме да правим някакви промени, но те няма да бъдат съществени, а само в ръководство. Искам да видя резултатите от проверката и след това с професионалното ръководство ще решим какви ще бъдат нашите реакции“, каза още той. Министър Радев изрази съмнения, че в писмото на баретите има политически подтекст.

„Защото има други начини да бъде решено. Не считам, че никой в министерството от никого не се страхува и така трябва да бъде. Има си начини. Всеки един служител, особено униформените, знаят как да го направят. Те не са го направили. Това лично мен ме притеснява и не го одобрявам. Не е използван служебният начин и вижте адресатите. Те от кого чакат решение – политическо решение ли чакат или професионално? Ако чакат професионално, да се обърнат към професионалното ръководство“, коментира още вътрешният министър.