Когато влязохме в ЕС, сключихме договор за присъединяване, който предвижда рано или късно да станем част от Еврозоната. Иска ми се това да стане колкото се може по-бързо. Работим усилено с партньорите, но има правила. Ние сме готови и трябва да настояваме към нашите европейски партньори да ни допуснат, или да дадат конкретни примери защо не е време за това, заяви финансовият министър Владислав Горанов.
По думите му, България много отдавна, още след банковата криза, е загубила своя суверенитет и се е обрекла на еврото. „Много отдавна търпим негативите пот членството в еврозоната”, отбеляза Горанов пред БНТ.
 
„За мен е добре да влезем в чакалнята на еврозоната в първото полугодие на тази година, и най-малко 2 години след това ние ще приемем еврото като национална валута”, каза още министърът на финансите.
 
Той бе категоричен, че стоките у нас няма да поскъпнат с въвеждането на чуждата валута. „Пазарът е този, който регулира обществените отношенията. Няма никаква причина, ако сменим лева с евро, да има промяна в ценовата политика. В страните, които последни се присъединиха към еврозоната – Литва, Латвия, ценовите изменения бяха под 1%. Вероятно ако нещо в момента струва 1.95 лв., с въвеждането на еврото ще започне да струва 1 евро”, посочи финансовият министър.
 
„Ако цената на въвеждане на еврото е 1% инфлация, аз съм готов да убедя обществото, че тя си струва”, подчерта той.

Горанов коментира и горещата тема с Истанбулската конвенция. По думите му той е бил против спорния документ. „Много набързо и без обществен дебат стартирахме одобряването й и сбъркахме. В Конвенцията няма нищо освен темата за защита от насилие. Ако всички други спекулации, свързани с нея, могат да бъдат подплатени с конкретен текст, съм готов да търся аргументи за нейната подкрепа.

Дали ще я подкрепим в парламента е въпрос на цивилизационен избор. Ако не я приемем, ние ще останем от другата страна на Босфора”, заяви той.