Законопроект за частната охранителна дейност определя как МВР да използва ресурса на частните охранителни фирми за борба с конвенционалната престъпност. Разписани са правилата за задържане от страна на охранители и предаването на хора, извършили престъпления, на МВР. Особен акцент има върху ползването на камерите за наблюдение от частните фирми, съобщава Би Ти Ви.

„Предвидена е по-добра координация между охранителните фирми и МВР, когато има задържани от охранителите. Те незабавно ще бъдат предавани на органите на реда“, аргументира се зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Също ще искаме да ползваме техните камери за видеонаблюдение, които са в обсега на частната охранителна дейност да бъдат предоставени като сигнали за противодействие на престъпността”, коментира Цветанов.

Той е председател на ресорната парламентарна комисия по вътрешен ред и сигурност и уточни, че в последните 5 – 6 месеца по време на предизборната кампания е бил поставен въпросът за изцяло нов закон за охранителната дейност. Той отхвърли опасенията, че държавата ще се намеси твърде много в частния бизнес.

„Няма да има такава опасност. Представителите на частните охранителни фирми сами са провокирали този дебат. Този закон ще бъде приет в синхрон и диалог с частната охранителна дейност. Всичко, което ще направим ще е в интерес на частната охранителна дейност , МВР и противодействие на конвенционалната престъпност”, обяви Цветанов. 

„Законопроектът е качен на сайта на Народното събрание на 2 август и ще бъде гледан през есенната сесия на парламента е с вносител министерски съвет е бил обсъден в тесен кръг“, твърди Татяна Иванова от Индустриален клъстер Сигурност към Българската стопанска камара (БСК).