След две седмици вътрешнопартийни откоси в БСП си стиснаха ръцете около кандидат-президента, изпуснаха парата на пленума и веднага на преден план излязоха пазарлъците за неговия вицепрезидент, предаде Канал 3.
Още след вътрешнопартийното допитване стана ясно, че в списъка с номинирани има поне 50-60 имена, както на партийни членове, така и на непартийни, но ляво ориентирани личности. Сред тях бяха Драгомир Стойнев, Петър Кънев, Петър Курумбашев, Владимир Москов. Беше и Весела Лечева, за която някои твърдят, че не бива да зачеркваме все още, вече от списъка за вицепрезидент, въпреки официалния й отказ да я спрягат за "Дондуков"2.

Сега обаче повечето от онези, които участваха в състезанието за кандидат-президент, се надяват едва ли не по право и по партийна логика да се класират поне за вице.

И сметките започнаха, докато лидерът на БСП Корнелия Нинова обяснява, че на отминалия пленум въпросът не е бил обсъждан и тепърва предстои, а лидерът на АБВ Георги Първанов твърди, че самият кандидат ще си избере вицето. Според червените някои съперници в битката с генерала са си направили отводи, именно за да си покачат цената и да намерят място в кандидатпрезидентската двойка, но като негово вице. Да бъдат номинирани се надяват Янаки Стоилов и Илияна Йотова, надява се и Румен Гечев.

Гечев пък остана до края, защото искаше да докаже, че като се нареди втори по гласове, има най-голямо основание той да е вицепрезидентът, коментираха членове на пленума.

Зад Гечев обаче, а не зад създателя му Янаки Стоилов, се е групирало цялото ляво крило и жанвиденовистите, които от назоваването на името на Радев до официалното му номиниране не спряха да тръбят, че Първанов е посочил кандидат-президента на БСП.

Истината е, че хората на Първанов нямат апетити да налагат вицепрезидента и чинно ще приемат онзи, когото определи следващият соцпленум. За тях по-важно от налагането на името бе да си стиснат ръцете с БСП и да идат заедно на вота, защото политическата самота ги обричаше на шумен провал. Затова са и готови на всичко, само и само да не са сами на тези избори, дори и да преглътнат името на старата-нова "Коалиция за България", както се очертава да се казва бъдещият съюз на левицата за президентските избори. Изборът на вице обаче се оформя да бъде не по-рано от средата на септември с опция да узнаем името до края на идния месец, твърдят още от столетницата, като припомнят, че на миналия вот през 2011 г. вторият в двойката е бил излъчен чак на 12 септември. При всички случаи той ще бъде посочен от БСП и ще бъде съобразен и с личните предпочитания на ген. Радев, кълнат се от соцпартията.

И за по-сигурно, ако искат до края на кампанията все още да имат кандидат-президент, по-добре повече да не го водят на своите пленуми.

За да не му се налага да отговаря на въпроси като на Чавдар Георгиев, попитал - вярно ли е, че на авиошоуто миналата година, когато на майсторството на шефа на ВВС в небето се дивяха 30 000 души, бил излъгал, че той кара самолета. "Вие авиоконструктор ли сте? Разбирате ли от авиация?", отвърнал с въпрос на въпроса генералът. И след като чул признанието на социалиста, че е невеж по темата, добавил: "Ами тогава нямам никакво намерение да коментирам нещо, с което не сте запознат".