С ратифицирането на Истанбулската конвенция не можем да вървим срещу българското общество. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин пред Дарик радио. „Част от страните я подписват още тогава, но някои от тях все още не са я ратифицирали“, заяви той.

Народният представител подчерта, че първото правителство на ГЕРБ не подписва тази Конвенция. „По времето на БСП заявяваме позиция, че трябва да се види как тази Конвенция ще бъде прилагана и какви ще са резултатите. Идеята ни е била да се подготви законодателство, което да въведе нормите, свързани с домашното насилие над жени, предвидени в Конвенцията, в нашето вътрешно законодателство, а въпросът с Конвенцията да бъде отложен във времето“, поясни Вигенин.

По думите му този документ има задължаващ характер за нас, ако ние я ратифицираме, защото сме член на Съвета на Европа. Вигенин обясни, че тази ратификация не е толкова безобидна. „С ратификацията ние поемаме международен ангажимент да я прилагаме в нашето вътрешно законодателство, политиката на държавата. Има ангажименти и към образованието. Заедно с това има и мониторингов комитет към тази Конвенция, който следи как всяка една страна, ратифицирала документа, изпълнява своите ангажименти“, заяви депутатът.

„Като социалисти получихме не малко критики от нашето собствено политическо семейство за това, че не подкрепяме документа. Мисля, че мина времето, когато България ратифицираше документи само, за да изглежда проевропейска и модерна“, допълни той. Той коментира и темата за манипулирането на системата БАЦИС. Според него когато се правят системи, които позволяват манипулиране и е доказано, че има такова, някой или е поръчал така да бъде направена тази система, или с протекцията на високо равнище се правят тези опити и липсва последващ контрол. "Не може да се хвърли отговорност за такъв тип действия на най-ниските равнища“, посочи Вигенин.