Трябва да бъдем реалисти, нямаме основание да смятаме, че България няма да бъде един успешен председател на Съвета на ЕС. В същото време не бива да се успокояваме, защото времето тече. Това каза депутатът на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Не е въпросът да посрещнем и изпратим едни хората, които ще дойдат у нас, а да поставим политически цели, които после ще бъдат постигнати“, подчерта бившият външен министър. „ЕС поне два пъти е препотвърждавал желанието си за приемане на Западните Балкани в съюза, каквато е нашата цел. Там все още имаме тлеещи конфликти, сериозни социално-икономически проблеми, престъпността, свободата на медиите. Колкото по-близо са до европейските стандарти те, толкова по-добре ще е за България“, посочи Вигенин.

„Ролята на посредник не е най-удобната, но ние сме длъжни да доведем повече Балкани в Брюксел и в същото време да доведем ЕС на Балканите. Трябва да запознаем ЕС с проблемите тук“. Бившият външен министър коментира и увеличението на минималните пенсии.

„Смятаме, че има пари за всички пенсионери. Справедливата мярка е преизчисляване. Това което се случва е замазване на очите на част от пенсионерите. Има голяма доза несправедливост натрупана в системата“. „Отварянето на темата"Македония" сега би нанесло повече вреди, отколкото ползи“, категоричен бе Вигенин. Той допълни, че е добре да не се променят нещата.