Председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов получи признание за усилията си за популяризиране на културно-историческото ни наследство. Той бе награден с приз „Орел на Дунава", връчен му от кмета на Свищов Генчо Генчев на церемония в римския легионен лагер Нове до крайдунавския град.

В мотивите за наградата на Рашидов се посочва, че в над 30-годишния си професионален път скулпторът има повече от 40 изложби у нас и в чужбина, а по време на мандатите му като министър на културата български ценности са експонирани в най-големия световен музей – френския Лувър. Българската пластична култура пък е била видяна видяна в Япония.

„България е една особена страна, в нея има наслоени много култури. Ако Византия, в лицето на Гърция притежава съвършена култура, ако Рим притежава римската цивилизация в един много добър вид, то България е особената малка страна, която притежава всички тях – Рим, Византия, Тракия, дори образци на ислямска култура. Аз съм щастлив човек, че за тези два мандата като министър, държавата ми стана разпознаваема. Тя е талантлива, тя е гениална, но трябва да е и разпознаваема", коментира отличието и самият Вежди Рашидов.