Правителството ще обсъди връщането на Мирослав Боршош като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК. Това се очаква да бъде включено като точка в дневния ред на министрите за днешното редовно правителствено заседание.

Предложението е направено от министър-председателя Бойко Борисов, който вчера проведе среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош. Кабинетът ще разгледа проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в „НДК – Конгресен център София” ЕАД. Конкретното предложение е те да преминат от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 към министъра на културата, а Мирослав Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК.

 На 26 юни т.г. с протокол на едноличния собственик на капитала на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД министър Лиляна Павлова освободи от длъжност изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош и промени състава на Съвета на директорите на НДК. 
Новият председател на Съвета на директорите трябваше да бъде Таня Милева, а за изпълнителен директор на НДК – Борислав Велков, досегашен председател на Съвета на директорите.

Мотивите за смяната се състояха в това, че е налице системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Също така действията на Боршош са поставяли под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е било застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството. 

Вчера министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с Лиляна Павлова, Боил Банов и Мирослав Боршош. От правителствена информационна служба уточниха, че на срещата е била обсъдена работата на ръководството на НДК, както и че са били изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!