С речта си Ахмед Доган за трети път се намесва много активно в българската политика. В началото на 90-те години той не допусна да се разпали етническата карта, втория път – с активната си роля за влизането на България в НАТО и сега, с връщането на ДПС в неговото пробългарско лоно, да спре завоя на Лютви Местан към Туриция. Това каза в сутрешния блок на bTV журналистката Валерия Велева.
По думите й след изказването на Ахмед Доган ще има промяна в ръководството на ДПС и ще има връщане на партията към изконната й основа. "През Доган говори България. Това е най-силната политическа реч за годината", подчерта тя.  

Велева посочи, че Местан е променил политиката на партията и е изменил на идеите, с които е било създадено ДПС. „Никога Доган не е искал ДПС да е протурска, да бъде пета колона на Турция. В това слово има едно усещане за България като изключително пазене на стабилността”, посочи Велева.

"Речта на Доган е силно критична към политиката на Местан в ДПС. Във всички случаи ще има промени. ДПС имат национална конференция март или април. Изказването на почетния председател поставя основата за разговор за посоката на ДПС, за грешките, които партията е направила. Речта е фундаментална по отношение развитието на ДПС", каза още Велева.

Според журналистката Доган няма да се върне в политиката като действащ. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ГОРЕЩАТА ТЕМА