Въпроса е дали за две седмици БСП може да подготви конгрес. Това беше острото на срещата ни. Има напрежение в Националния съвет на партията. То е в няколко посоки - по отношение на политиката, по отношение на опозиционността и по отношение на промените в ръководството на партията. Това заяви в ефира на "Здравей, България" Валери Жаблянов.
"Не сме помели старите кадри на партията. Всички другари са членове на ръководния орган на партията и никой не е бил помитан. Емоциите в момента мисля, че са повече, но трябва да се търси път към диалога. Проблемите в момент в България с огромна и БСЯП не може да си позволи да разхищава времето си.

"Голяма част от критиките на господин Янаки Стоилов към предложенията на госпожа Нинова бяха обсъдени. Накрая на заседанието нямаше сериозни гласове против възможността за провеждане на Конгрес. Конгресът не е необходим на БСП. Дневните му точки нямат нищо организационно политическо. Той ще се занимава с политиката на правителството и с мястото където се намира България в момента. Според нас икономическият ръст, за който говори Борисов, няма как да бъде разпределен сред обществото, той е фиктивен", каза Жаблянов.

Той коментира и новината, че Георги Илиев може да бъде изключен от партията заради това, че брат му е замесен с криминалната група от Русе, задържана преди дни. "Не съм чул г-н Илиев да има общо с брат си и с казуса. Не мисля, че трябва да бъде изключен. Тази истерия, която се създава, не бива да продължава. Аз лично не виждам връзка между отговорността на един човек пред закона, роднинските им отношения и отговорността на друг човек пред закона. Не може някой да лежи в затвора например заради присъдата на брат си", каза Жаблянов.