Съборът на Бузлужда е най-голямото политическо събитие извън изборите. Затова БСП оттук ще демонстрира своето състояние след проведения предсрочен вот, а именно, че партията запази позициите, които имаше, превърна се в най-голямата опозиционна сила в Народното събрание и е единствената възможност правителството на Бойко Борисов да бъде коригирано", каза пред bTV членът на ИБ на БСП и зам.-председател на НС Валери Жаблянов.

Той и хиляди социалисти от цялата страна вече са на Бузлуджа за традиционния събор на левицата. Тази година те празнуват 126 г. организирано социалистическо движение. Жаблянов призна, че в партията има напрежение, тъй като сблъсъкът и противоположните мнения са налице особено след скандалите, свързани с Георги Гергов. Но е категоричен, че въпросът с лидерството в момента не е актуален. Този въпрос се решава по легитимен, правов начин в БСП. Процедурата е известна, такъв въпрос не е актуален в момента, каза зам.-шефът на парламента. 

"Задкулисие има в цялата българска политика, не само в БСП. Задкулисието са онези властови центрове, които не искат да участват на избори, имат много пари и се опитват да командват политическия живот в България", каза още той. Жаблянов беше категоричен, че коалиция с ГЕРБ никога не е обмисляна. "Поставен е въпросът след изборите, обсъждат е на ИБ на партията и отхвърлен категорично", уточни той. По думите му вот на недоверие е възможен винаги, особено на такова правителство.

"То може да падне всеки един момент в резултат на скандал, на разцепление в коалиционния формат, на вътрешни противоречия и на външен натиск. Тъй като г-н Борисов не може да управлява целия този сложен процес, на няколко пъти се явява на предсрочни избори. Струва ми се, че пак ще му се наложи", каза Валери Жаблянов.