Вотът на недоверие няма нищо общо с европредседателството. Никой не може да пречи на българското правителство, освен ако то самото не си пречи. Това каза в ефира на bTV Валери Жаблянов, зам.-председател на НС от „БСП за България”.

„Мотивите за вота за несправяне в борбата с корупцията на правителството не е нужно да бъдат допълнително аргументирани. За нас представляваше трудност какво да не се напише в мотивите, а не как да се направят мотивите, защото примерите за корупция в различни области на управлението, на живота, са толкова многобройни и така пред очите на обществото, че не знам дали е необходимо някакви специални органи да се занимават с този въпрос. Той се е превърнал в обществена болест”, допълни той.

Конкретните примери са някаква илюстрация на общата законова безпомощност на това правителство и на правителството преди него, също на г-н Борисов, допълни Жаблянов.

Според него може и такъв вот да има – за цялостно творчество, защото "там творчеството надмина всички представи за явлението".
Въпросът е за контрол от страна на държавата върху процесите, които благоприятстват корупцията в България, допълни той.