Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов коментира, че не вижда нищо нередно в граничните проверки и изискваните такси. Това заяви той пред БНТ по повод становището на Кати Пири, че български граничари изнудват турски гастарбайтери. "Това са нормални практики и задължителни изисквания. Ако някой плаща, за да не му се даде винетка - това е нещо друго", обяснява вицепремиерът.
Според него всяка държава използва да събира пари от преминаващите. "Е, как няма да плащат ще плащат, разбира се", изтъкна Симеонов и добави, че в България турските гастарбайтери са наболял проблем.

Зам.-министър председателя изтъкна предимствата на тол системата - "не вие и аз да плащаме за ремонтите", а тези, които най-много експлоатирали пътищата.

По повод преместваемите обекти по курортите, вицепремиерът обясни отново за планираните законопроекти. "Има текстове, които позволяват поставяне на преместваеми обекти по плажовете и в населени места", информира Симеонов и добави, че според него времето на преместваемите обекти и този вид търговия отдавна е отминало. Валери Симеонов изтъкна още, че бранша също не иска преместваеми обекти в националните курорти.

"Това е лакомия в рамките на един сезон някой да забогатее", категоричен е вицепремиерът. Според него поставянето на преместваеми обекти е продукт на корупционни сделки с концесионера.

Симеонов иска тотална забрана за бараките. По негово мнение курортите предлагат море и плаж, и затова идват туристите. "Тези обекти приличат буквално на бежански лагер. Те пречат за достъпа на това, за което туристите са дошли-морето и плажа". Симеонов не иска да "продължаваме да рушим туризма с актове на министерството".

"Крайният резултат е наредени като китайска стена бараки, които закриват плажа", погневи се Симеонов.

"Според мен цялата концепция за концесии на плажовете е тотално сбъркана. България получава 8 млн. лв., на година за всички плажове по Черноморието. "При всички случаи концесионерите реализират може би десетократно повече", отговори Симеонов на въпроса какви приходи имат фирмите, взели концесия.

"Плажът е територия на беззаконието", произнесе се Симеонов. Той иска да могат хората, които идват, да получат това, за което са дошли - плаж и море.

На въпрос, Симеонов отговори, че в Албена собствеността е друга. Според вицепремиерът по отношение на националните курорти, трябва да се премахне двойната собственост както в "Слънчев бряг" и "Златни пясъци".

"Слънчев бряг" АД е корупционно мнозинство, което прави тротоарите неизползваеми, смята Симеонов. "Файтони, влакчета с по десет вагони и всякакъв друг вид сган", се движела по алеите в курорта според вицепремиера.

"Който събира парите, трябва да инвестира. Община Несебър е готова да инвестира", категоричен е Валери Симеонов.

Причината аз да се намеся е спазване на закона по Черноморието, не аз да си направя някак реклама, а защото РЗИ, НАП и полицията не се чувстват сигурни при тези проверки. Проверки не се правят или се правят със страх. Когато хората разбират, че тяхната дейност не е ялова, и обречена на неуспех, всичко върви добре". По думите на Симеонов, 350 млн. лева повече, ще бъдат доходите от курортите тази година сравнено с миналата. "Само ДДС от Варна за юли-юни е 14 млн. повече".