Може би идва сезонът на оставките. Безобразията не могат да продължават. Законът трябва да се спазва. Така вицепремиерът Валери Симеонов коментира в „Лице в лице“ оставката на социалния министър Бисер Петков.

„Аз се боря за това българският туризъм да е по-доходоносен, да облекчим условията на работа на стотиците туроператори и законът да се спазва. Преместваемите обекти, които изяждат хляба на сериозните инвеститори в бранша и шума, който гони чужди туристи. Има много хотелиери, които трябва да връщат пари на туристите, които са били недоволни от шума“, подчерта Симеонов. В тази връзка той попита каква вина имат хотелиерите, че някой до тях се е разпасал и блъска купон след купон.

„Има една измислена туристическа организация в Слънчев бряг и само тя е възразила срещу промените в закона за шума. В 4-те заведения, които нарушават правилника за нивата на шума бяха извършени замервания. При тях се установиха фрапиращи нарушения. Три от заведенията бяха надули музиката до 90 децибела. Нивото извън заведенията беше 65 децибела при допустимо ниво от 35. Нарушенията са по-големи от миналогодишните. Или ще изпълня ангажиментите си, или ще си отида“, закани се Валери Сомеонов.

Той определи като панаири разширенията около заведенията в Слънчев бряг. „Тези конструкции са неустойчиви и са изградени напук на Правилника за устройство на територията. Симеонов предупреди, че заради тази немърливост може да загинат стотици хора. Именно по тази причина е дал на прокуратурата Министерство на туризма.

„Ако спазваме законите в България младите хора няма да бягат навън“, убеден е вицепремиерът. „Никой не пречи да се създадат заведения с нормални нива на шума в Слънчев бряг. Високият шум сериозно вреди на психиката на хората, освен това на него се дължат и етническите конфликти“, предупреди той.