Вътрешният министър Валентин Радев отрече твърденията за нула усвоени пари от отпуснатите 160 милиона евро от Брюксел. Вече има сключени договори за 33 млн. евро, като от тях 27 милиона са за охрана на границата, а 6 милиона по линия на миграцията и убежищата, като в това число и финансирането на мигрантите, предава Канал 3.

доброволно пожелалите да си тръгнат от страната. До момента те са няколкостотин, а се водят разговори с Фронтекс за съвместен полет всеки месец, с който също да се извеждат желаещите.

В момента текат процедури за 70 милиона и са пред сключване на договори, продължи да се отчита за парите за бежанците Радев в отговор на Цветан Цветанов по време на блицконтрола във вътрешната комисия. Предстои да се обявяват обществените поръчки за останалите 57 милиона. Очаква се Брюксел да ни удължи срока за усвояването на парите, след като вътрешният министър Валентин Радев е обяснил, че забавянето е заради обективни причини - струпалите се едни след други президентски и парламентарни избори.

Като една от причините за забавянето на усвояването на парите министърът на вътрешните работи посочи обжалването на поръчките.

Последният такъв случай е жалба по един от търговете, която спира процедурата, а била внесена от "бездомник", по думите на Валентин Радев. Не делим престъпността на циганска и друга, отговори министърът на депутата от Обединените патриоти Валентин Касабов, който попита какво прави МВР, за да я ограничи. Все пак призна, че има много такива случаи на престъпления, извършвани от малцинствата, които борели със засилване на полицейското присъствие. Имало обаче недокомплект в МВР и лошата новина била, че ставало въпрос за щатовете на терен, а не за администрицията. 3500 са липсващите полицаи, призна Радев.

Той обаче не се ангажира с обещание за повече пари за заплатите на полицаите в отговор на БСП. От вас зависи, обърна се той към депутатите, като намекна, че шанс има едва ли не чак за следващия бюджет. Радев успокои, че вероятно тогава ще има някакво увеличение на бюджета под давлението на случващото се в света и в Европа, но направи уговорка, че от него те и синдикатите няма да чуят, че ще вдига полицейските заплати на фона на това, че образованието е изведено като политически приоритет от управляващите.