„Още от 2012 г. аз съм убеден, че трябва да вземем Ф-16. И тогава щяхме да вземем втора ръка Ф-16. Даже бяхме на една крачка с мое участие да го вземем от Португалия”. Това обяви доскорошният министър на вътрешните работи и бивш зам.-министър на отбраната Валентин Радев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 за избора за старт на преговори за закупуване на Ф-16 за нов боен самолет за Военновъздушните ни сили..

Той припомни въпросния случай от 2012 г. и отново обяви, че президентът Румен Радев, тогава ръководител на ВВС, всъщност е бил за американския изтребител.

„И тогава имаше една комисия. Начело на програмния екип бе именно ген. Радев. И тогава всички бяха за Ф-16, а той бе фронтменът. И затова се питам какво се случи за 6 години и не виждам аргументи защо си сменя позицията. И вече го казах – вярвам на генерал Радев, но не и на политика Радев”, каза Валентин Радев.

Според депутата от ГЕРБ липсата на реакция от страна на държавния глава след решението на парламента за Ф-16 показва, че президентът няма аргументи.

Валентин Радев смята, че единственото обяснение на летците в полза на „Грипен” се дължи на това, че желанието им веднага да се сдобият с нов изтребител. По думите му при подобна сделка обаче дори и летците не могат да бъдат най-големите експерти.

„Защото има и политика в това решение”, изтъкна Радев

„Кой в България се е занимавал с такава голяма инвестиция. Това е най-голямата след АЕЦ Козлодуй. ГЕРБ застана зад тази позиция – да се закупи бойно средство. И точно това правим –закупуваме бойно средство.

Никой не е участвал в подобни дейности. ГЕРБ сме направили така, че над 50 милиона отиват в Министерски съвет. 100 милиона за отбрана.

Те (БСП и Румен Радев) отиват в детайли сега за поточната линия. Те изобщо не отчитат, че ще купуваме от държава, която е най-големият производител на самолети. А има и други невидими неща – системи, обучение и т.н. Всичко получаваме от САЩ”, добави Валентин Радев.

Относно критиките, че отбраната ни на въздушното пространство всъщност би била по-ефективна, ако се инвестира в ракетни бази той коментира:

„Решението вече е взето – купуваме самолет. Ако почнем да се връщаме назад, тогава можем да кажем за ракетни бази. Но тогава ще попитаме и защо да не инвестираме а Сухопътни войски, защото миграцията и тероризмът са най-големият бич за Европа”.

Той призна, че се е изненадал от решението на Валери Симеонов да не подкрепи избора за Ф-16, но е категоричен, че управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти” е стабилна.

„Според мен коалицията е стабилна и най-важното в това управление е прозрачността. И например Валери Симеонов - той малко е краен, но е открит”, каза Радев.