Оградата е ефективна. Лесно се преминава на пръв поглед, но вътре ви чакат. Тук мигрантите заобикалят, защото знаят за съоръжението. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ по bTV министърът на вътрешните работи Валентин Радев по повод решението на правителството да включи в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност оградата по българско-турската граница.

По думите му само тази седмица има 8 заловени каналджии. Дебне се доколкото е възможно, но винаги ще има преминаване. Според министъра няма елемент на страх. А всеки гражданин може да отиде, да снима, да гледа с разрешение на границата. Той уточни още, че промяната в статута ѝ идва в този момент, защото сега е решено, че е време да стане обект на националната сигурност. Разликата е, че вече ще има глоби, съобразно Наказателния кодекс при нарушения.

По думите му причината за решението е, че може да има нещо на кадъра, което не трябва да се види от мигранти или каналджии. „Всички трябва да внимават какво точно снимат. Това съоръжение трябва да забави преминаването, ако някой иска да премине“, коментира той. Цялата ограда има през годините поставени сензори и наблюдаващи прибори, които са сложени избирателно на най-чувствителните зони. Част от системата работи, друга – не. Сега това се променя, допълни Радев.